Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci, kteří žijí v Praze, neplánují opustit ČR

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Žádný z 15 iráckých uprchlíků, kteří se před necelými dvěma týdny přistěhovali do Prahy díky projektu Nadačního fondu Generace 21, nechce opustit Česko.

ČTK to dnes řekli zástupci Armády spásy a pražské farnosti sv. Anežky, kteří se o ně starají. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes projekt přesídlování křesťanů pronásledovaných takzvaným Islámským státem pozastavil kvůli tomu, že část z 89 uprchlíků zrušila své žádosti o azyl v Česku.

"V té skupině 15 lidí, kteří jsou v Praze, jsem se s nějakou nespokojeností nesetkal," řekl dnes ČTK Jiří Mataj ze spořilovské farnosti sv. Anežky. Podle něj je důležité, aby uprchlíci byli co nejvíce v kontaktu s českou společností, a mohli tak svoje představy srovnat s realitou.

Ve spolupráci s dalšími pražskými farnostmi a dobrovolníky se tak snaží zajistit, aby se Iráčané setkávali s českými rodinami. "Jsou zvaní do rodin a mohou se bavit s lidmi, kteří tu bydlí, jsou jim nakloněni a chtějí jim pomoct. Do rodin chodí dobrovolníci, jsou jim k dispozici, povídají si s nimi, zahrají si s dětmi deskové hry," uvedl Mataj. Další příležitost na setkání s Čechy mají během mší, dobrovolníci a farnosti organizují i výlety.

Petr Janoušek z Armády spásy, který s jednou ze skupin iráckých uprchlíků přiletěl přímo z Irbílu, ČTK potvrdil, že cizinci si v Praze bez větších problémů zvykají, určité zklamání se ale u některých projevilo. "Náznaky nespokojenosti jsem zaznamenal, byly způsobené tím, že přímo v Iráku dostávali zprávy, že v Německu dostanou byt a nevím kolik peněz na ruku," řekl. "Hrozně těžko se jim vysvětluje, že to není pravda," poznamenal.

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy