Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přítel zaútočil na Češku v Bulharsku, zachránila ji olomoucká operátorka

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Olomouc - Operátorka střediska olomouckých hasičů si může blahopřát. Pomohla ženě v nouzi - a to za velmi komplikovaných podmínek. Češku (24) v Bulharsku napadl přítel a vyhodil ji na ulici, bezradná žena vůbec netušila, kde je a jak vysvětlit svou pozici. Navíc se ocitla v pořádném maléru.

Na tísňovou linku obsluhovanou střediskem olomouckých hasičů volal v neděli muž ze Šumperska, který chtěl pomoct své kamarádce v nouzi. Byla v Bulharsku, přítel ji napadl, bez dokladů vyhodil z bytu a ona tak bloudila bezradně sama po ulici.

Žena se nejprve pokusila svépomocí dostat na letiště, odvoz jí nabídl starší muž. Problémy ale nebraly konce. Vůz zamířil opačným směrem, řidič po chvíli zastavil a ženu v autě zamkl. Nakonec se jí podařilo utéct a před mužem se schovala na stromě. Právě odtud pak zavolala kamarádovi, který okamžitě volal linku 112.

"Operátorka si zjistila informace o situaci a na čtyřiadvacetiletou Češku si vzala číslo, aby se s ní mohla spojit," uvedla mluvčí olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková. "Dotyčná byla v šoku a ve stresu. Její situaci navíc komplikovalo, že neuměla bulharsky ani žádný světový jazyk, navíc vůbec nevěděla, kde se nachází," dodala Hacsiková.

Další komplikací bylo to, že žena neuměla azbuku. "Všechny nápisy, které po cestě objevila, proto hlásila tak, že písmena popisovala jako obrázky. Operátorce, která azbuku zvládala výborně, se tak nakonec po více než dvou hodinách podařilo ženu lokalizovat v ulici obce Obrochishte," popsala Hacsiková.

Ženu na místě vyzvedla policie. Kontakt na ni navíc dostalo i české velvyslanectví v Sofii. "Tento příběh se šťastným koncem dokazuje, že Evropské číslo tísňového volání 112 funguje a pomáhá lidem v nouzi bez ohledu na to, zda pomoc potřebují na území České republiky nebo kdekoli jinde v Evropě," shrnula mluvčí.

Témata:  Zdravotnická záchranná služba Bulharsko Češi ženy napadení

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy