Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navýšení úhrad na zvýšení mezd nestačí, stěžují si nemocnice

FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ministerstvo zdravotnictví ve vyhlášce na příští rok sice připravuje navýšení náhrad, podle Asociace českých a moravských nemocnic to ale nebude stačit na desetiprocentní navýšení mezd lékařů a sester schválené vládou.

Ministerstvo zdravotnictví podle asociace, která sdružuje desítky regionálních nemocnic, chystá v úhradové vyhlášce na příští rok šestiprocentní nárůst úhrad.

"To v žádném případě nestačí na navýšení mezd. Jako zaměstnavatelé jsme stavěni do situace, kdy je nám diktováno zvýšení mezd, ale nedostáváme na to prostředky," řekl předseda asociace a ředitel Nemocnice Hranice Eduard Sohlich.

Podle něj by bylo potřeba, aby o deset procent vzrostly úhrady jak v akutní, tak v následné péči. Podle Sohlicha řešily nemocnice stejný problém i v minulých letech. "Je to v situaci, kdy jsme se dohodli na tříletém navyšování mezd o deset procent a teď to vypadá, že dohoda krachuje ještě dřív, než začala," poznamenal Sohlich.

Ministerstvo zdravotnictví ale slibuje, že peníze na vyšší odměňování lékařů a sester budou. "O navýšení rozhodla celá vláda, lékaři to mohou brát jako závazek, že peníze na navýšení budou," reagoval pro ČTK mluvčí ministerstva Ladislav Šticha. Platy lékařů a sester by měly vzrůst od ledna. Podle mluvčího navíc ministerstvo dnes podepíše se zástupci krajů prohlášení, ve kterém se kraje zavážou, že v jejich zdravotnických zařízeních se mzdy zvýší.

Podle Sohlicha ale jen v jejich asociaci je 60 zdravotnických zařízení, které pod kraje nespadají. Předseda lékařských odborů Martin Engel dohodu s končícími hejtmany označil za nerelevantní.

Témata:  zdravotnictví nemocnice platy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy