Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zamítl žalobu fyzika Ošťádala na Zemana

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Fyzik Ivan Ošťádal, který se společně s Univerzitou Karlovou domáhal toho, aby prezident Miloš Zeman rozhodl o návrhu na jeho jmenování profesorem, neuspěl s žalobou. Soud ji zamítl.

Samotný Zemanův postoj soudci pražského městského soudu vůbec zkoumat nemohli, protože akademik nepodal žalobu proti nezákonnosti rozhodnutí, ale pouze proti prezidentově nečinnosti. "Soud žalobu zamítl, protože ke dni jeho rozhodování již nečinnost netrvala," konstatovala předsedkyně senátu Viera Horčicová. Upozornila na to, že Zeman sdělil dopisem z letošního 19. ledna ministryni školství, že Ošťádala nejmenuje.

Fyzikova právnička Zuzana Bělinová se soud snažila přesvědčit o tom, že Zeman porušil zákon o vysokých školách. "Pan docent Ošťádal splnil veškeré podmínky pro jmenování profesorem, vědecká rada návrh schválila. Její návrh by měl být pro prezidenta závazný. (...) Podle žalobců si žalovaný (Zeman) počíná svévolně. Namísto toho, aby jednal podle zákona, tak pana docenta kádruje," prohlásila. Zemanovo jednání je "tak trochu projevem politické exhibice, která tu nemá místo", dodala.

Zeman trvá na tom, že fyzik byl podle dochované evidence "nikoliv agentem, ale rezidentem Státní bezpečnosti, což je víc než agent". Dále zmínil, že závazek spolupráce podepsala i Ošťádalova manželka.

"Ano, poskytoval jsem krycí adresu. Byl jsem mladý a naivní," řekl dnes novinářům Ošťádal, kterého se ohledně kontaktů s StB již dříve zastal rektor univerzity Tomáš Zima. "Samozřejmě cítím osobní újmu, ale co k tomu dodat," poznamenal fyzik k tomu, že nebyl jmenován profesorem. Na dotaz, zda bude bojovat dál, odpověděl, že "zváží, čemu bude věnovat energii". Naopak Zima, který se jednání rovněž zúčastnil, už přemýšlí o dalších právních krocích.

Témata:  Miloš Zeman vysoké školy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy