Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bartoš se vrací na post předsedy Pirátů

Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Foto: Pirátská strana

Praha - Předsedou Pirátů se opět stal Ivan Bartoš (36). Rozhodli o tom delegáti dnešního celostátního fóra strany, které se konalo v Olomouci. Členové strany pak hlasovali na internetu.

Bartoš porazil už v prvním kole jediného protikandidáta Petra Bajgara. Končící předseda Lukáš Černohorský funkci neobhajoval.

Po volbách do Evropského parlamentu v roce 2014, kdy piráti těsně nedosáhli na pětiprocentní hranici nutnou pro zvolení, Bartoš na post předsedy rezignoval. Ve straně působil jako řadový člen, pak člen republikového výboru a jako vedoucí mediálního odboru.

"Jsme ve volbách kontinuálně úspěšnější a úspěšnější, naši lidé fungují v zastupitelstvech, teď jsme v odhadech (v průzkumu agentury ppm factum) vystřelili na 4,8 procenta. Při mém relativním odpočinku v roli vedoucího mediálního odboru jsem načerpal zase síly. Myslím, že jsem tahoun, který může v krajských i v následných parlamentních volbách výrazně straně pomoct," řekl ČTK Bartoš, jenž byl zvolen na dva roky.

V kandidátském projevu řekl, že piráti jsou stranou inovativních lidí, kteří zkoušejí hledat nové cesty.

Piráti se chystají v podzimních krajských volbách kandidovat ve všech krajích. Za úspěch by Bartoš považoval zisk zastupitelů aspoň ve čtyřech krajích. Někde budou kandidovat samostatně, v některých krajích se spojí s jinými stranami či seskupeními. Například ve Zlínském kraji utvořili společnou kandidátku se Stranou zelených. Do senátních voleb podle Bartoše piráti vyjednávají podporu čtyřech či pěti osobností.

Česká pirátská strana vznikla v roce 2009 a nyní má 436 členů. V zastupitelstvu Prahy pirátům po volbách v roce 2014 připadla čtyři ze 65 křesel. Na radnicích mají 29 zástupců, v Mariánských Lázních získali post starosty. Do Senátu se dostal společný kandidát pirátů, zelených a lidovců Libor Michálek.

Témata:  Česká pirátská strana Ivan Bartoš

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy