Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejdůvěryhodnější političkou je Němcová, ukázal průzkum. Jak si vedou ostatní?

Miroslava Němcová v interview na 24. kongresu ODS
Miroslava Němcová v interview na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Většina obyvatel ČR již nepovažuje ženy za méně zkorumpovatelné ve srovnání s jejich mužskými protějšky. Nejznámější a nejdůvěryhodnější političkou je Miroslava Němcová. Ukázal to nový průzkum agentury SANEP.

Zatímco v roce 2012 převládal názor, že ženy jsou méně náchylné ke korupčnímu jednání než je tomu v případě mužské části populace, s odstupem čtyř let se názor většinové části populace zásadně změnil. Aktuálně totiž v souhrnu 56,4 % domácí populace se domnívá, že ženy coby političky nejsou méně náchylné ke korupčnímu jednání, než je tomu v případě jejich mužských kolegů.

Pohled na ženy političky se však většinově během čtyřech let zásadně změnil i v oblasti důvěryhodnosti a zastoupení žen v politice.

Zatímco v roce 2012 převládal názor, že ženy jsou v politice důvěryhodnější než jejich mužské protějšky a tehdejší zastoupení žen ve vrcholné politice považovala většina dotázaných za nedostatečné, dnes je vše přesně naopak. Aktuálně nepovažuje ženy, ve srovnání s jejich mužskými kolegy, za důvěryhodnější politiky v souhrnu 57,7 % dotázaných a v souhrnu 47 % dotázaných považuje stávající zastoupení žen ve vrcholné politice za dostatečné.

V roce 2012 se 40,3 % respondentů domnívalo, že by zvýšení počtu žen v domácí politice mělo na celkovou tuzemskou politickou scénu pozitivní dopad. Aktuálně je stejného názoru již jen 21,3 % dotázaných.

Názorový obrat nastal i v oblasti rovného přístupu do politických funkcí. Zatímco v roce 2012 názor, že ženy a muži nemají rovný přístup do politických funkcí, sdílelo v souhrnu 44,7 % dotázaných, aktuálně je totožného názoru již jen 31,2 % domácí populace.

Téměř totožný názor s rokem 2016 má domácí populace pouze v oblasti zákona, který by stanovoval kvóty pro zastoupení mužů a žen v politice. V roce 2012 odmítalo existenci zákona, který by stanovoval tzv. genderové kvóty pro zastoupení mužů a žen v politice, v souhrnu 62,7 % dotázaných. Aktuálně sdílí tento názor v souhrnu 67,8 % respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Aktuálně nejznámější a nejdůvěryhodnější političkou mezi 59 hodnocenými ženami zastoupenými v Poslanecké sněmovně, senátu a vládě je stávající poslankyně za ODS Miroslava Němcová.

Zřetelný nárůst negativního postoje k ženám v politice ve sledovaných oblastech ve srovnání s rokem 2012 může souviset s řadou vrcholných političek, jejichž kauzy a veřejné výstupy nepřesvědčily většinovou část populace o tom, že žena politička je automaticky zárukou politické korektnosti, etiky a profesionality.

Témata:  ženy Miroslava Němcová průzkumy

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy