Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němeček na sjezdu ČLK slíbil valorizace plateb, zřejmě ale narazí

Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
Foto: Facebook

Praha - Dnes se konal mimořádný sjezd České lékařské komory (ČLK). Minitr zdravotnictví Svatopluk Němeček na něm slíbil, že ČSSD na vládě prosadí pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce. Plán ale patrně narazí u ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Prezident komory Milan Kubek na sjezdu vyjmenoval požadavky lékařů, které shrnul do pěti bodů - zvýšení výdajů na zdravotnictví, spravedlnost v úhradách zdravotních služeb, zvýšení příjmů zdravotníků, reforma vzdělávání lékařů a zdravotních sester a kontrola personálního vybavení poskytovatelů zdravotních služeb.

Konkrétně komora chce, aby se platby státu za státní pojištěnce pravidelně valorizovaly s postupných nárůstem vyměřovacího základu z 25 na 50 procent průměrné mzdy. Více peněz do systému by podle komory mohlo přinést i zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol. Lékaři prosazují rovněž změnu seznamu zdravotních výkonů tak, aby všechny pojišťovny platily za identické zdravotní výkony všem zařízením stejně. Žádají také novelu zákoníku práce, která přinese sjednocení pravidel pro odměňování zaměstnanců veřejných zdravotnických zařízení.

Němeček návrh, aby komora vykonávala kontrolu personálního vybavení zdravotních zařízení včetně nemocnic, rovnou označil za nereálnou. "Představa, že stát předá kontrolní pravomoci komoře, není reálná," uvedl. Brzy by se podle něj mohla začít ozývat advokátní komora, že chce kontrolovat soudy.

Ministr ve svém vystoupení také mírně kritizoval půlroční informační kampaň, ve které komora ve spolupráci s najatou PR agenturou informovala o problémech zdravotnictví. "Já si myslím, že to může oslabit vyjednávací pozici nás všech, co chceme pro zdravotnictví něco prosadit," řekl. Několikrát delegátům komory řekl, že se jako lékař cítí být mezi svými, delegáti však potleskem většinou oceňovali spíš kritické výtky směrem k ministrovi.

Řada uskupení podle Němečka eskaluje v období před podzimními krajskými a senátními volbami své požadavky, aby vláda či jiné instituce přistoupily na jejich požadavky. "Považuji to za chybu," řekl. Lékaři by podle něj neměli působit tak, že si stále stěžují, například i když dostanou přidáno. "Na podpoře veřejnosti jsme závislí, když ztratíme její podporu, tak už za námi nebude nikdo," dodal.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) na problémech zdravotnictví pracuje, ale nemůže za rok nebo dva vyřešit potíže, které se měly začít řešit před 15 nebo 20 lety. "Obávám se, že lékařů nepřibude ani usnesením vlády, ani usnesením ČLK," řekl.

Témata:  zdravotnictví Svatopluk Němeček Česká lékařská komora

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy