Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zátah protikorupční policie na hejtmanství: Jak ovlivní nadcházející volby?

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Hradec Králové - Kauza okolo zásahu protikorupční policie na královéhradeckém hejtmanství, může zásadně ovlivnit výsledek nadcházející krajských voleb. Podle politologů totiž může skandál zahýbat hlavně s motivací voličů, zda mají k volebním urnám vůbec přijít.

Desítky policistů a stohy dokumentů. Tak to vypadalo pří zásahu národní centrály boje proti organizovanému zločinu. Policisté zasahovali minulý týden na několika místech - hlavně ale na královéhradeckém hejtmanství. "Probíhá vyhodnocování materiálů v rámci těch úkonů, které proběhly. Nikdo v této věci nebyl obviněn ze žádného trestného činu," uvedl k zásahu krajský státní zástupce Pavel Hochmann.

Politici zatím skandál týkající se miliardové zakázky na opravu nemocnice v Náchodě moc komentovat nechtějí. A pokud ano, kritizují hlavně načasování 15 dnů před volbami.

"Všichni čekali, že se začne před volbami něco takového vytahovat," řekl ke kauze šéf KDU-ČSL Petr Bělobrádek. Podobného náízoru je i Miroslav Kalousek z TOP 09: "Je v rámci důvěryhodnosti policie, aby vysvětlila, proč nebylo možné počkat tři týdny."

Královéhradecké státní zastupitelství ale jakékoliv účelové načasování odmítá. "Tuto skutečnost můžu ze strany orgánů trestního řízení vyloučit," tvrdí krajský státní zástupce Pavel Hochmann. I tak ale podle politologů může kauza zamíchat s výsledky nadcházejících krajských voleb. "Dá se očekávat, že to některé voliče může vést k pasivitě a nedůvěře v politiky jako skupinu, politiky jako povolání. Kdoví jak to bylo? Má vůbec cenu jít k volbám? Teď musíme doufat, že ještě v horizontu dvou týdnů se aspoň vyšetřující orgány vyjádří," komentoval kauzu politolog Jan Kubáček.

Jenže na vyjádření úřadů asi budeme do voleb čekat marně. Případ dozoruje krajské státní zastupitelství v Hradci Králové a podle odhadů bude trvat minimálně jeden měsíc, než vyhodnotí všechny zajištěné důkazy.

Témata:  Královéhradecký kraj Volby 2016 Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy