Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co plánuje Kalousek? Přiznal, jak uspět ve volbách

Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se připravuje na podzimní krajské a senátní volby po svém. Tvrdí ale, že by v případě úspěchu nechtěl jít do koalice s extremisty ani s komunisty.

"Používám takový malý žert. V minulých senátních volbách do druhého kola postoupili čtyři naši kandidáti a neuspěl žádný, byť to v jednom obvodě bylo o patnáct hlasů. Takže teď říkám, že budeme mít ve druhém kole dvojnásobný počet kandidátů a čtyři uspějí. To ale berte jako žert," uvedl v rozhovoru pro server Novinky Kalousek.

Domnívá se, že někteří kandidáti jsou do té míry nezpochybnitelné osobnosti, že v řadě obvodů uspějí. "Ale také si uvědomuji, že senátní volby jsou trochu jiné než volby do Sněmovny a že tam daleko víc než míra sympatií rozhoduje volební účast. Přál bych si, aby ti voliči, kteří sympatie cítí, k těm volbám opravdu přišli," přiznal.

Tvrdí, že by v žádném případě nechtěl jít do koalice s extremisty, mezi které řadí i komunisty. "Mojí ambicí je udělat maximum pro to, abychom nebyli v koalici s politickou divizí Agrofertu. V rámci kraje to nevylučuji tak striktně jako v rámci koalice do Sněmovny. Tam můžu jednoznačně říct, že s politickou divizí Agrofertu do vlády jednoznačně nepůjdeme. V případě krajů se bude jednat o tu nejméně preferovanou variantu. Bude to moje osobní přání. Ale koalice se dělají až po volbách. Velmi bych si nepřál, aby TOP 09 byla v koalici, kde hejtmanem bude někdo za politickou divizi Agrofertu," dodal.

Přiznal také, že mu nechybí moc. "Samozřejmě mi vadí, že nemám pravomoc změnit některé věci, které bych změnit chtěl, a vím, jak bych to udělal. To je nevýhoda. Ale v pozici ministra tak třikrát týdně večer úpíte hrůzou nad tím, že víte, že druhý den ráno musíte udělat nějaké rozhodnutí a nemáte dost relevantní informace. Jenže rozhodnut musíte, protože nerozhodnout je ta nejhorší varianta. Je to vaše odpovědnost, ten stres je strašný," podotkl.

"Nestěžuji si na to, patří to k té práci. A to, že to teď nemusím prožívat, je výhoda oproti tomu, že nemůžete měnit věci, které byste měnit chtěl. Druhá část odpovědi je, že pro demokracii, má-li být plnohodnotná, je stejně důležitá koalice tak jako opozice. Beru ten úkol za stejně důležitý, jako když jsem byl ve vládě," vysvětlil Kalousek.

Tvrdí rovněž, že politika je umění možného. "V případě kraje ta pozice není tak striktní, kraj neurčuje celostátní pravidla. Nebude-li zbytí, koalici si představit umím, ale ne s hejtmanem. Kdyby byl v koalici nějaký radní za ANO, tak ano. Tak rigidní politik být nechci," dodal.

Témata:  Miroslav Kalousek TOP 09 Volby 2016

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy