Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáci a policie se chystají na migraci. Nacvičují kontroly na hranicích

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Lanžhot - Vojáci, policie i celníci dnes od rána na hranici se Slovenskem procvičují znovuzavedení kontrol, kdyby si je například migrační situace vyžádala.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jde i o důležitý vzkaz veřejnosti, že se nečeká, až bude „nějaký malér", ale že se stát připravuje. Řekl to novinářům při návštěvě hraničního přechodu v Lanžhotě na Břeclavsku.

Podél slovenských hranic byl proto dnes na základě fiktivního rozhodnutí vlády vyhlášen první, nejpřísnější stupeň kontrol. Bezpečnostní složky hlídaly víc než 250 kilometrů zelené hranice a 16 hraničních přechodů.

Bezpečnostní složky mohou znovu zavést kontroly na hranicích do pěti hodin od jejich vyhlášení. Ukázalo to dnešní společné cvičení policie, armády a celníků na hraničních přechodech se Slovenskem, kde se namátkové kontroly dělaly. Cvičení ukázalo, že v některých odlehlých oblastech na zelené hranici je problém s nedostatečným rádiovým spojením. Spolupráce jednotlivých bezpečnostních sborů byla úspěšná. ČTK o výsledcích cvičení informoval mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého si bezpečnostní složky chtěly vyzkoušet koordinaci a vzájemnou komunikaci při zavedení hraničních kontrol. Hlídky se pohybovaly i mimo hraniční přechody na zelené hranici. "Dnešní cvičení ukázalo, že jsme schopni našim úkolům dostát a k tomu je účinně koordinovat s dalšími bezpečnostními sbory a armádou," uvedl Tuhý. Při cvičení policisté zadrželi dva lidi, kteří byli v celostátním pátrání, a jednoho člověka, který řídil navzdory zákazu.

Cvičení mělo také druhou část, která se týkala jen policie. Zavedla namátkové kontroly na 11 hraničních přechodech, v jejichž blízkosti se nacházejí uprchlická zařízení. Policisté si chtěli vyzkoušet situaci, že by se běženci chtěli masově přesunout do Česka. O možnosti, že by se neúspěšní žadatelé o azyl v Německu mohli pokusit odejít do okolních zemí, mluvil na konci července ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "Opatření nepotvrdilo zvýšený tok žadatelů o azyl z německých a rakouských azylových zařízení na území České republiky," uvedl Bocán

Témata:  Armáda České Republiky hranice Martin Stropnický Policie ČR

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy