Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš pořád nejoblíbenějším politikem, celkově ale popularita známých politiků klesá. Proč?

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - I přes další snížení podílu příznivých hodnocení zůstává ministr financí A. Babiš nejlépe hodnoceným politikem, ukázal nový průzkum agentury STEM. Horší hodnocení zjišťujeme rovněž u dalších politiků na předních místech žebříčku popularity, M. Stropnického, B. Sobotky a M. Chovance, příznivý názor na ně má polovina veřejnosti. Ostatní členy vlády veřejnost hodnotí podobně jako na konci roku 2015, pouze u J. Dienstbiera a K. Šlechtové je podíl pozitivních hodnocení mírně vyšší. Noví první místopředsedové opoziční ODS a TOP 09 A. Udženija a M. Ženíšek nejsou zatím mezi občany příliš známí, stejně jako předseda hnutí Úsvit M. Lidinský.

I přes pokračující pokles podílu příznivých hodnocení je stále nejlépe hodnoceným politikem předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Na druhém místě těsně předstihl dříve druhého premiéra Bohuslava Sobotku ministr obrany Martin Stropnický. Premiér Sobotka je spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem na „děleném" třetím místě.

U všech právě jmenovaných politiků došlo v porovnání s předchozím průzkumem ke snížení podílu příznivých hodnocení. Stabilní je pozice ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který má ovšem od uvedených politiků výrazný odstup.

Žebříček popularity v porovnání s výzkumem na konci roku 2015 neukazuje u většiny politických osobností výrazné změny. Pouze u osobností na předních pozicích zjišťujeme nižší podíl příznivých hodnocení. Jak jsme již uvedli, jde o premiéra Sobotku a ministry A. Babiše, M. Stropnického a M. Chovance. V případě předsedů hlavních vládních stran Sobotky a Babiše jsou jejich hodnocení nejméně příznivá od vzniku vlády. Je zřejmé (a potvrzují to i výsledky jiných průzkumů), že spory mezi členy koalice poškozují popularitu hlavních představitelů koaličních stran. Svůj vliv mohou mít i útoky opozice na ministra financí A. Babiše v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, na druhou stranu však kritika představitelům opozice zvýšení jejich popularity nepřinesla.

V případě ministra vnitra Chovance je současné hodnocení možné interpretovat jako jistou stagnaci s mírným poklesem. Tento vývoj může souviset s tím, že téma uprchlické krize v posledních týdnech ve veřejném mínění mírně oslabilo svou naléhavost (a většina dotazování se uskutečnila ještě před teroristickými útoky v Bruselu).

Jedinými politiky, jejichž hodnocení se mírně zlepšilo oproti průzkumu na konci roku 2015, jsou J. Dienstbier a K. Šlechtová.

Ostatní ministři současné vlády jsou veřejností hodnoceni podobně jako v prosinci 2015, uvedl stem.cz.

Oproti minulému průzkumu se poněkud zlepšila znalost nových členů vlády, K. Šlechtové, K. Valachové a R. Pelikána, zná a hodnotí je o deset procentních bodů více dotázaných než minule, stále však zbývá zhruba třetina veřejnosti, která se k nim nedokáže vyjádřit. Ještě vyšší podíl občanů nezná R. Brabce a D. Hermana, kteří jsou ovšem ve vládě od počátku jejího funkčního období.

V minulém průzkumu jsme zaznamenali nárůst popularity u předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie T. Okamury. Tento nárůst se v aktuálním výzkumu nepotvrdil, sama SPD však v preferencích zlepšení zaznamenala.

Podobně jako při hodnocení politiků vládních stran nevidíme ani u politiků opozice výrazné změny. Stabilní podíl občanů hodnotí příznivě předsedu KSČM V. Filipa a místopředsedu P. Kováčika (necelá třetina, resp. pětina). Pětina občanů příznivě vnímá předsedu ODS P. Fialu. Beze změn je také postavení předsedy TOP 09 M. Kalouska s popularitou na úrovni 13 %.

Po změnách ve vedení TOP 09 a ODS byli mezi zkoumané osobnosti zařazeni rovněž první místopředsedové těchto stran, M. Ženíšek a A. Udženija. Jejich hodnocení je ovšem výrazně ovlivněno skutečností, že je více než polovina dotázaných nezná. Zhruba desetina lidí je hodnotí příznivě. Předsedu hnutí Úsvit – Národní koalice M. Lidinského nezná dokonce dvoutřetinová většina občanů.

Témata:  průzkumy Andrej Babiš vláda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy