Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Houbaři, pozor. Kvůli suchu nerostou

Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum), jedlá houba z čeledi pýchavkovitých. Je nejčastějším a nejlépe rozpoznatelným zástupcem rodu v Česku.
Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum), jedlá houba z čeledi pýchavkovitých. Je nejčastějším a nejlépe rozpoznatelným zástupcem rodu v Česku.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Kvůli suchu se dá letos v září narazit na houby jen s velkou dávkou štěstí. Pokud nechcete z lesa přijít úplně s prázdnou, vyrazte do horských oblastí či na Vysočinu.

Mykologové věří, že se situace zlepší v říjnu. Muselo by ale začít pršet a srážky by musely být opakované. Nyní odborníci odkládají i výstavy a poznávací vycházky. Podobně suché září bylo i vloni.

Do mykologických poraden nosí lidé ve větší míře bedlu zardělou, která se podobá žampionu. Ačkoliv je jedlá, lidé by ji neměli konzumovat, protože není chutná. Roste na trávnících či v příkopech u silnice. "Zřejmě této houbě současné podmínky vyhovují," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Naprosto ojediněle mohou lidé narazit na některé druhy holubinek či penízovku dubovou.

Témata:  houby počasí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy