Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šiška čelí dalšímu problému: Soud zrušil osvobozující verdikt v miliardové kauze IBM

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Exnáměstek ministerstva práce Vladimír Šiška má kromě kauzy kolem údajného zvýhodnění firmy Fujitsu Technology další problém. Vrchní soud v Praze zrušil osvobozující verdikt v případu miliardové zakázky pro firmu IBM.

Pražský vrchní soud zrušil osvobozující verdikt také nad znalcem Vladimírem Smejkalem a kauzu vrátil k dalšímu projednání Městskému soudu v Praze. Ten v únoru konstatoval, že pro žalobcovy závěry nesvědčí jediný přímý důkaz.

Obžaloba viní Šišku z toho, že chtěl pro IBM nezákonně zajistit zakázku na dodání systému, který by kontroloval posudkové lékaře a zabránil zneužívání sociálních dávek. Smejkal pak údajně pro ministerstvo vypracoval nepravdivý posudek, podle nějž nemohla požadovanou službu poskytnout žádná jiná firma než IBM. Tendr zrušil antimonopolní úřad poté, co si na krok ministerstva stěžovala softwarová společnost SAS Institute.

Státní zástupce viní Šišku z pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Znalce viní z pokusu o křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek. Šiškovi hrozí až 12 let vězení, Smejkalovi až desetiletý trest.

Šiška, kvůli jehož trestním kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), čelí dvěma dalším obžalobám. Pražský městský soud ho dvakrát uznal vinným z vydírání jednatele firmy OKsystem, vrchní soud však tuto věc pokaždé vrátil k dalšímu projednání. Druhou kauzou je údajné zvýhodnění firmy Fujitsu Technology.

Témata:  Vladimír Šiška Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky veřejné zakázky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy