reklama

Druhému obviněnému, kterým je někdejší ředitel odboru ministerstva vnitra Miroslav Duda, navrhl žalobce tříletý podmíněný trest. Uvedl to v dnešní závěrečné řeči před pražským městským soudem. Oba muži vinu odmítají.

Státní zástupce Zdeněk Matula vyčítá Šiškovi to, že zakázku zadal bez výběrového řízení namísto toho, aby dodavatele systému nechal vybrat v otevřené soutěži. Prý k tomu v roce 2011 s vědomím Dudy účelově využil rámcovou smlouvu, kterou mělo s Fujitsu Technology od roku 2008 uzavřenou vnitro. "Pan obžalovaný Šiška se sám rozhodl, že to tak bude dobré. Na ministerstvu práce a sociálních věcí k tomu neproběhla žádná studie proveditelnosti nebo výhodnosti," řekl dnes státní zástupce.

V přednesu, který trval 1,5 hodiny, Matula navrhl uznat oba muže vinnými ze zneužití pravomoci, sjednání výhody a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Šiška si podle něj zaslouží šestileté odnětí svobody a měl by také nahradit škodu ve výši uvedené v obžalobě, tedy 282 milionů korun. Ministerstvo práce chce, aby mu oba obžalovaní společně zaplatili výrazně více - 529 milionů korun. Podle Matuly by měl soud odkázat úřad se zbytkem nároku na občanskoprávní řízení.

Pro Dudu žalobce požaduje podmíněný trest s pětiletou, tedy maximální možnou zkušební dobou. Trestní sazba v rozmezí pěti až 12 let by pro něj prý byla nepřípadná. "Zohledňoval jsem i jeho přístup, postavil se k tomu víc čelem," podotkl Matula. Poznamenal také, že v Dudově vytíženém odboru na ministerstvu nebyli příliš kvalitní zaměstnanci. Podle Matuly by měl Duda ve zkušební době "podle svých sil" uhradit 1,1 milionu, které po něm požaduje vnitro.