Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je nepřípustné, aby byli Češi napadání kvůli svému původu, vysvětloval dnes Sobotka Mayové

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes večer telefonicky hovořil s šéfkou vlády Velké Británie Theresou Mayovou. Hlavními tématy jednání byly rostoucí počet případů násilných útoků Britů na občany jiných zemí, včetně Čechů, a proces vystoupení Velké Británie z EU. 

Podle Sobotky se množí i nenávistné útoky na Čechy, jedním z nich je podle něj i vražda Čecha minulý týden v Londýně. V srpnu také dav v anglickém Harlow zabil jednoho Poláka. Mayová dle vyjádření úřadu vlády vyjádřila soustrast nad úmrtím českého občana v Londýně.

Sobotka zdůraznil, že česká vláda je znepokojena nárůstem nenávistných útoků ve Velké Británii. „Nevraživost a násilí jsou namířeny rovněž proti Čechům, kteří na ostrovech žijí a pracují. Bohužel jeden z těchto útoků dopadl tragicky smrtí českého občana," sdělil. „Pro českou vládu je nepřípustné, aby byli Češi napadání z důvodu svého původu a bylo s nimi zacházeno jako s občany druhé kategorie. Proto jsem britskou premiérku požádal, aby mě informovala, jaká opatření její vláda přijme, aby se tyto nenávistné útoky neopakovaly," doplnil.

Čech (31) zemřel v Londýně, když ho napadlo několik mladíků po předchozí hádce v restauraci. Londýnská policie pak zatkla tři muže a jednoho z nich obvinila z vraždy. O politicky motivovaných útocích namířených proti přistěhovalcům v Británii nyní hovoří média, ale i diplomaté v souvislosti se změnou atmosféry v zemi po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie.

Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl Českému rozhlasu, že by se v ulicích britských měst mohli objevit čeští policisté, pokud by se bezpečnostní situace Čechů výrazně zhoršila. České ministerstvo zahraničí ale krátce po vraždě Čecha v Londýně uvádělo, že tento útok nepovažuje za politicky motivovaný.

O spolupráci při řešení útoků již britskou vládu požádalo i Polsko. Polský prezident Andrzej Duda se obrátil i na vedení britských církví, aby se postavilo proti podobným projevům netolerance a xenofobie. Britská ministryně vnitra Amber Ruddová poté přislíbila, že pozorně dohlédne na vyšetřování nedávného útoku na Poláky ve městě Harlow, kde dav mládeže přepadl dvojici Poláků. Jeden z nich na následky zranění zemřel. Policie čin, který označila za nenávistný, vyšetřuje jako vraždu. Dopadeno prozatím bylo šest mladíků, pět patnáctiletých a jeden šestnáctiletý.

Druhým tématem telefonického rozhovoru premiérů bylo vystoupení Velké Británie z EU. Sobotka uvedl, že plně respektuje rozhodnutí britských občanů. V té souvislosti požádal britskou premiérku o co nejrychlejší vyjasnění britské pozice a notifikaci odchodu Velké Británie z EU. Pro českého premiéra a ostatní lídry členských zemí je důležité, aby vyjednávání o nových vztazích mezi Evropskou unií a Velkou Británií začala co nejdříve.

Premiér také připomněl, že pro Českou republiku je stěžejní, aby byl přístup na vnitřní trh spojen s uplatňováním svobody pohybu zboží, služeb, osob i kapitálu. To znamená, aby nebyly čeští pracovníci ve Velké Británii jakkoliv diskriminováni.

Témata:  Bohuslav Sobotka Theresa Mayová Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy