Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza hala polévky pokračuje. Čeští vojáci promluvili

Česká armáda na akci Bahna.
Česká armáda na akci Bahna.
Foto: Army.cz

Praha – Kauza kuřecí nudlové halal polévky pro českou armádu dále pokračuje. Po poslankyni ODS Janě Černochové a ministerstvu obrany se k ní vyjádřili i ti, pro které byla polévka určena – čeští vojáci.

Na to, že mají vojáci dostávat nudlovou halal polévku, upozornila na sociálních sítích právě Černochová. „Opravdu naše armáda hodlá 'vyživovat' naše vojáky na vojenském cvičení vietnamskou kuřecí polévkou v halal verzi? Ostudné. Zavřela bych provianťáka na týden do ubikace a dávala mu ji každý den. Proboha, proč halal? Uniklo mi něco, nemají společné alianční cvičení s Turky? Tak tohle se fakt zásobovačům hodně nepovedlo!" zlobila se. Celá věci ji podle jejích slov pěkně vytočila a to nejen proto, že je toto jídlo „nutričně i ideologicky nevhodné".

Resort obrany v reakci na její slova uvedl, že centrálně jsou pro potřebu operačních zásob pořizovány k zajištění studené stravy pro příslušníky AČR pouze Bojové dávky potravin (BDP), které tuto polévku neobsahují. Objednávání jiných druhů studené stravy si ale podle vyjádření ministerstva řeší vojenské útvary a zařízení ve své gesci samy a potraviny jsou jim dodávány z běžné distribuční sítě v ČR.

Ministerstvo dodalo, že polévky obdržel mezi ostatními položkami 41. mechanizovaný prapor od cateringové společnosti.

 A ke kauze se teď vyjádřil i výše zmíněný prapor. „My, příslušníci 3. čety mechanizované roty AZ 41.mpr, si tímto dovolujeme učinit vyjádření k téměř „nejzávažnější" kauze v rezortu Ministerstva obrany, vietnamské instantní kuřecí polévce halal," uvedli vojáci ve vyjádření na webu armyweb.cz. Jak je patrné z úvodu prohlášení i z komentářů k fotkám, vojáci mají z celé věci spíše legraci. „Takto vypadá současná polévková "celebrita", o které mluví půlka republiky," uvádí se na webu u fotky polévky.

„Přestože si vážíme zájmu členky Výboru pro obranu Parlamentu České republiky paní poslankyně Jany Černochové o problematiku aktivních záloh, je většina z nás přesvědčena o tom, že kauza kolem halal polévky, může být značně kontraproduktivní. Zastiňuje mnohem závažnější témata hodná pozornosti a úsilí velení AČR i politiků," stojí v prohlášení, které za příslušníky 3.čety mechanizované roty AZ 41 podepsal poručík Martin Kulich

„Rozhodně varujeme před tím, aby tato kauza znevážila dobře odvedenou práci vojáků z povolání, zejména velení 41.mpr, kteří věnují nemalé úsilí tomu, aby nám zajistili kvalitní výcvik. Problematiky kolem kvality stravování vojáků nesmí být zneužíváno v nekonstruktivní politické soutěži, nebo dokonce šíření strachu ze skupiny obyvatel. Ve finále rozhodují činy, nikoliv slova," uvedli vojáci.

Témata:  Armáda České Republiky Jana Černochová Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy