reklama

Jde o jedno z nejvytíženějších míst v Praze. Teď je ale osud Hlavního nádraží nejistý.16. října 2016 má být kompletně opravené, včetně historické budovy. To se ale nestihne. A od Italů, kteří nádraží opravují, dnes jasně zaznělo - pokud nám nedáte víc času, končíme.

"My okamžitě přerušíme probíhající stavební práce a budeme požadovat okamžité navrácení naší investice jeden a čtvrt miliardy českých korun a současně zahájíme soudní spory o ušlou investici," řekl TV Nova Martin Hamšík, mluvčí Grandi Stazioni ČR.

Ušlý zisk se prý také pohybuje v miliardách. Tyto peníze bude firma Grandi Stazioni chtít po Správě železniční dopravní cesty, potažmo po státu a tedy po daňových poplatnících. Pokud SŽDC smlouvu prodlouží, Italové historickou Fantovu budovu opraví do dvou let.

SŽDC ale tvrdí, že smlouvu už prodloužit nelze. "Případné podepsání dodatku smlouvy k této smlouvě by mohlo být porušením zákona," uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. "My to odmítáme a považujeme tyto názory a argumenty za zástupné," zní odmítavá reakce mluvčího Grandi Stazioni Hamšíka.

Rekonstrukce přitom měla být hotová už před třemi lety. Ani nový termín Italové nestíhají – prý kvůli špatnému stavu historické budovy. Zato Fantova kavárna má zpátky svůj lesk a odbavovací hala už odpovídá 21. století.

Firma Grandi Stazioni vydělává ročně za pronájem obchodních prostor na hlavním nádraží zhruba 50 milionů korun. Po dokončení rekonstrukce jí navíc měla začít platit třicetiletá nájemní smlouva. Jenže ta je vázaná podmínkou včasného dokončení oprav. "Tato společnost měla jasný termín, že do 16. října 2016 opraví všechno na Hlavním nádraží, a pakliže se tak nestane, tak veškeré smluvní vztahy s touto společností končí," trvá na svém SŽDC ústy mluvčí Šubové.

Obě firmy prý intenzivně jednají. Shodují se, že soud by byl prohrou pro obě strany.