Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brutální vražda bezdomovce: Muž jej zapálil a nechal uhořet zaživa, hrozí mu doživotí

Bezdomovci
Bezdomovci
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Jan Ernest (39) čelí obžalobě z trýznivé vraždy bezdomovce v Praze. Jeho ostatky nalezli hasiči na jaře 2014 po požáru v prostorách Hlavního nádraží. Uhořel zaživa poté, co kolem něj pachatel rozlil a zapálil zřejmě lampový olej.

Soud případ projedná 14. října. Bude mimo jiné zjišťovat i vražedný motiv, jenž zatím není jasný. Ernestovi hrozí 15 až 20 let vězení nebo i doživotí.

Požár vypukl dopoledne 10. března 2014 mezi železniční tratí a Španělskou ulicí. Hasiči tehdy uvedli, že místo, kde hořelo, bylo plné odpadu a obývali ho lidé bez domova. Na spáleništi nalezli mrtvého muže (†43). Původní informace hovořily o tom, že příčinou úmrtí byla zřejmě neopatrnost při svícení a přitápění ohněm, násilnou smrt původně neodhalila ani pitva. Obvinění Ernesta z vraždy pak přišlo přesně dva roky od objevení těla.

Obžaloba popisuje místo činu jako squat umístěný u polystyrenem obložené betonové zdi poblíž sedmého nástupiště. Oběť vraždy, která prý byla v té době zřejmě nemocná, ležela zhruba 200 metrů od jediného únikového východu.

Ernest na muže údajně zaútočil "po předchozím uvážení, v úmyslu ho usmrtit a z dosud přesně nezjištěného důvodu". V těsné blízkosti ležícího rozlil hořlavou tekutinu a schválně ji zapálil. Bezdomovec neměl šanci rychle se šířícímu požáru uniknout. Utrpěl popáleniny třetího až čtvrtého stupně s prohořením až ke kostem.

Témata:  vražda bezdomovci

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.