Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Registr přestupků funguje první den už má problémy

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Dnes byla spuštěna Centrální evidence přestupků a podle Českého rozhlasu nastaly technické problémy. Systém špatně komunikuje se základními registry.

Registr trestů, který nový rejstřík přestupků spravuje, zjistil, že se do databáze nestahují osobní údaje občanů České republiky ze základních registrů. Ty spravuje přes podřízenou organizaci ministerstvo vnitra. Registr trestů se proto na resort obrátil a jejich pracovníci společně zjistili, že jedna z takzvaných komunikačních matic je špatně nahraná.

"Na odstranění drobné závady se pracuje a během dohledné doby by měla být odstraněna," řekla ČRo ředitelka Rejstříku trestů Radka Paulová.

Vláda bude příští týden projednávat zákon, který se týká legislativních změn v oblasti přestupků. Nový zákon má převést většinu skutkových podstat přestupků ze současného zákona o přestupcích do jiných zákonů. Celkem se po jeho schválení změní 253 zákonů, do kterých se doplní podrobnosti o přestupcích, jejich spáchání a sankcích.

Nová norma má navázat na zákony o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich či zákon o některých přestupcích. Tyto předlohy již byly schváleny a podepsány prezidentem Milošem Zemanem. Zvyšují například pokuty za některé přestupky až desetinásobně. Správní úřady také nově nebudou muset řešit nemajetkovou újmu, kterou lidé utrpěli jako oběti pachatelů přestupků.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) má doprovodný zákon dotáhnout změny, které se v oblasti přestupků udělaly. "Myslím si, že po této nové úpravě bychom už nějakou dobu nic měnit nemuseli," řekl ČTK.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky vláda

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.