Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se bránit před medvědy a vlky? Čeští chovatelé nabízí speciální psy

Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Před časem jsme vás informovali, že si Slovensko na vyhánění medvědů z Tater pořídilo psa. Skutečnost je však trochu jiná.

V Česku funguje chovatelská stanice Karelských medvědích psů.

"Odchovali jsme okolo 50 štěňat a někteří z nich jsou na Slovensku. Pes - Askyn Czech Anela, který je členem pracovní skupiny na Slovensku ve Vysokých tatrách a je používán na vyhánění medvědů, se dokonce dostal i mezi vlky. Matku toho psa jsme dovezli z Finska, abychom měli zachované pracovní vlohy, informovali EuroZprávy.cz Milan a Alena Kučerovi - chovatelská stanice Karelských medvědích psů www.czechanela.cz.

"To co Slovenská republika ukazuje a dovolí si říkat, že je Karelský medvědí pes, je zcestné," dodali.

Vychovat Karelského medvědího psa k tomu, aby byl tak dokonalý a mohl se používat na medvědy, předchází velmi složitý výcvik, kdy má problém si poradit i zkušený kynolog. Sám od sebe takovou činnost nedělá, jediné co má vynikající lovecké vlohy, ostrost a hyperaktivitu, která pak v budoucnu pomáhá se medvědovi vyhnout při napadení.

Témata:  psi medvědi

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.