reklama

E-shop Alza.cz uvádí, že největší zájem je o komplexní řešení s technickou podporou dodavatele nebo výrobce. "Pořízení takového systému je příležitost, jak zavést skladové hospodářství nebo sledovat statistiky," uvedl marketingový ředitel Alzy Karel Kučera. Například Mall nebo Datart spustí prodej zařízení pro EET v průběhu října.

Podle provozního ředitele společnosti Storyous Petra Filipce je možné zákazníky rozdělit do dvou skupin. Ti profesionálnější volí některé z náročnějších řešení jako je sada obsahující tablet, tiskárnu ke kase i na tisk objednávkových bonů do kuchyně či "mobilního číšníka" pro odbavení objednávky přímo u stolu. "Naopak menší podniky, které zavádějí elektronické pokladny s evidencí pouze kvůli zákonné povinnosti, hledají spíše jednodušší řešení (většinou malý tablet/tiskárna) s tím, že ho v budoucnu doplní podle potřeby," řekl Filipec.

"Aktuálně za den prodáme to, co jsme před rokem prodali za měsíc. Přesto jsme stále na spodních kapacitách toho, na co jsme připraveni," uvedl mluvčí společnosti Dotykačka Michal Wantulok. Kulminaci prodejů očekává v listopadu.

Také podle výrobce Elcom Prešov budou Češi s nákupem čekat na poslední chvíli. "Ve všech zemích V4, kam jsme řešení pro EET dodávali, to bylo podobné. Pro podnikatele to bylo zpočátku nutné zlo," uvedl ředitel firmy Miloslav Karaffa.

Pořízení technického řešení pro malou restauraci vyjde podnikatele na několik tisícikorun. "Nejlevnější systémy začínají na 5000 bez DPH pro koncového zákazníka, jedná se vždy jen o malou (většinou mobilní) tiskárničku a licenci na základní EET program. Zde je potřeba mít vlastní tablet nebo chytrý telefon," uvedl produktový manažer eD' system Czech Michal Šinákl. Pro střední a větší provozy jsou dotykové PC se systémem Windows, kde ceny zařízení začínají na 15.000 Kč bez DPH, včetně pokladní tiskárny.