Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý ministr zkritizoval irácké uprchlíky. Nejsou to uprchlíci, ale vyžírkové, rozjel se

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Kauza kolem iráckých uprchlíků, kteří požádali o azyl v Česku, ale svou žádost nakonec stáhli, aby se dostali do Německa, vyvolala bouřlivé emoce. Čeští politici netají své zklamání nad jejich chováním, někteří mluví o tom, že by měli být vráceni do vlasti, ministr vnitra Milan Chovanec volá po vysvětlení, proč je Německo ihned nevrátilo, přestože to bylo původně domluvené. A své si k tomu řekl také někdejší ministr vnitra Martin Pecina.

Pecinu zaujaly už informace o osmičlenné rodině, která se rozhodla vrátit do Iráku. Odůvodňovala to tím, že se prarodičům stýská a že chtějí umřít ve své vlasti. „Moc rád bych teď slyšel někoho kdo bude říkat, že těm iráckým křesťanům jde o život. Je to jako vždy - šlo o prachy. Jen jsem zvědav kdo to kasíroval. Patrně někdo z těch dobročinných organizací. Pro chudáky tam letěl speciál, ubytování zdarma. Krásná práce přátelé!!! Zaplatili jsme někomu z našich daní pěkné fíčko...." zlobil se už tehdy.

Když se ukázalo, že křesťanští uprchlíci žijící u Jihlavy zvažují odchod do Německa, připomněl rozhovor, který jeden z uprchlíků poskytl televizi Prima a který vyvolal rozruch kvůli údajné manipulaci. „Tak bych rád věděl co teď řeknou ti, kteří podezírali televizi Prima z manipulace s reportáží. Ještě někdo pochybuje? Nebo nám to nějaké sluníčko nějak vysvětlí???" uvedl na sociálních sítích exministr.

Když je pak zadržela na hranici německá policie, zajímalo Pecinu, co bude dál. „Doufám, že se vláda bude zabývat tím, kdo toto zavinil. Speciál do Bagdádu není zadarmo. Teď tady tyto vyžírky budeme mít v detenci. Jen doufám, že už nikdo nepochybuje o tom, že to jsou skutečně vyžírky a ne lidé ohrožení válkou. Tak pitomí už nemohou být ani sluníčkáři s TOP09 dohromady... bylo by moc fajn, kdyby se za škody takto způsobené někdo zodpovídal. Ideálně ten, kdo vládě a médiím předkládal zprávy o tom, jak jsou ti lidé stíhaní a jak jim jde o život..." dodal ostře někdejší šéf rezortu vnitra.

Témata:  uprchlíci Martin Pecina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy