reklama

Klip začíná záběrem na brněnského zastupitele hnutí Žít Brno Matěje Hollana, který ve vaně plné pěny koupe teplického politika Dominika Feriho (TOP 09). Do koupelny vpadne někdejší brněnský zastupitel, starosta Židlochovic a lídr jihomoravské kandidátky TOP 09 s podporou starostů a Žít Brno Jan Vitula.

„Vadí vám špína v politice?" ptá se Vitula. „Ano, to mi vadí," odpoví Hollan se sprchovou hadicí v ruce. „Pojďme se té špíny zbavit," vyzve je Vitula a nasadí si žluté gumové rukavice. Spolu s Hollanem pak začnou Feriho drhnout, až se mladý politik s tmavší pletí a typickým afroúčesem změní v „bílého" Michala Doležala, trojku na kandidátce TOP 09, kterého navrhlo Žít Brno. „Vyprali jsme Feriho, vypereme i Haška," dodávají politici na závěr videa s odkazem na současného jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD).

Za dvanáct hodin vidělo vidělo video jen na Facebooku více než 200 tisíc lidí. Ne všem se ale líbí. Někteří klip považují za značně rasistický a to i přesto, že má na sobě Hollan rudé tričko s nápisem „Dáváme rasismu červenou kartu". Další srovnávají video s kultovním pořadem Česká soda, konkrétně s reklamou na prací prášek Aríjec. Politici svou inspiraci tímto pořadem netají, video totiž nazvali Moravská soda zve k volbám.

„Člověk se jde jednou za měsíc vykoupat a hned je z toho takovej poprask," posteskl si nad rekcemi na video na Facebooku Feri. „Prát můžete i ve Vašich volebních místnostech. Ať už jste ze Znojemska, Břeclavska, Vyškovska, Hodonínska, Kyjovska, Vyškovska, Blanenska nebo Brněnska," dodal k videu Vitula. „Největší rasistická esa české politiky se spojila, aby vyprala špínu z politiky!" komentoval pak video Hollan.