Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud vrátil kauzu CASA na začátek. V obžalobě jsou prý domněnky

Vlasta Parkanová
Vlasta Parkanová
Foto: KDU-ČSL

Praha - Tvrzení obžaloby, že se Vlasta Parkanová chtěla nákupem letounů CASA zalíbit premiérovi Mirku Topolánkovi jsou dle soudkyně Markéty Binderové domněnky. Kauza se proto vrací k došetření.

Zářijové soudní usnesení dnes Parkanová zveřejnila na svém webu. Binderová z Obvodního soudu pro Prahu 6 konstatovala, že pražské vrchní státní zastupitelství zatím nemělo obžalobu vůbec podávat.

"Soud dospěl k závěru, že v daném případě bohužel nelze postupovat jinak než vrátit věc do stadia přípravného řízení, když v daném případě i přes obsáhlost spisového materiálu nedošlo k objasnění základních skutkových okolností, bez kterých není možné v hlavním líčení ve věci rozhodnout," napsala soudkyně.

Obžalobě vytkla dva zásadní nedostatky. Vyšetřovatelé podle ní nedokázali přesvědčivě objasnit motivaci tehdejší ministryně obrany Parkanové ani druhého obžalovaného Jiřího Staňka k trestnému činu. Soudkyně nesouhlasí ani se způsobem stanovení údajné škody, kterou kriminalisté vyčíslili na 819 milionů korun.

"Obviněné Parkanové je kladeno za vinu, že se svého jednání dopustila v úmyslu zlepšit svoje postavení ve funkci ministryně obrany Vlády České republiky, především ve vztahu k předsedovi Vlády České republiky, Ing. Mirkovi Topolánkovi, který ji zamýšlel z funkce ministryně obrany odvolat. (...) Takováto tvrzení nelze označit než za ryzí domněnky orgánů činných v přípravném řízení, kdy tyto domněnky se nejenže neopírají o žádné objektivní důkazy (...), ale dokonce jsou se shromážděnými důkazy v rozporu," uvedla.

Vyšetřovatelé kladou Parkanové a bývalému šéfovi sekce vyzbrojování Staňkovi za vinu, že pro určení přiměřenosti ceny letounů buď nepřibrali znalce, nebo nesestavili expertní komisi z pracovníků ministerstva. Podle soudkyně se kriminalisté měli pokusit zmíněnou odbornou komisi sestavit sami.

Témata:  Vlasta Parkanová Kauza: Letouny CASA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy