Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl: Parkanová musí zaplatit pokutu

Vlasta Parkanová /TOP 09/
Vlasta Parkanová /TOP 09/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Exministryně obrany Vlasta Parkanová zaplatí pokutu za zveřejnění výpovědí svědků v trestní kauze CASA. Dnes o tom rozhodl soud, když zamítl její žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Rozsudek je pravomocný. Právník Parkanové argumentoval tím, že úřad klientce upírá právo na svobodu projevu a také hrubě porušuje její právo na obhajobu.

"I když soud může chápat důvody, které vedly žalobkyni (Parkanovou) ke zveřejnění údajů, které získala v rámci trestního řízení vedeného proti ní, se zveřejněním těchto údajů nemůže souhlasit s ohledem na skutečnost, že zveřejněním těchto údajů dochází k porušení práva na soukromí těchto osob," uvedl soudce Jiří Tichý z pražského městského soudu.

Někdejší politička dlouhodobě čelí v případu nákupu letounů CASA obvinění ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. V roce 2013 zpřístupnila na svém webu záznamy výpovědí nejen obviněných, ale i svědků, například bývalého premiéra Petra Nečase nebo exministra financí Miroslava Kalouska. Její advokát Tomáš Sokol dnes podotkl, že vzhledem k rozsáhlé medializaci kauzy i k délce trvání trestního řízení nenašla jiný možný způsob obrany proti obvinění.

 

Témata:  Vlasta Parkanová ÚOOÚ Kauza: Letouny CASA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy