reklama

Za údajně předraženou koupi čelí obžalobě exministryně Vlasta Parkanová a její podřízený Jiří Staněk.

Daňhel je klíčovým svědkem obžaloby. Státní zástupce Jan Kořán tvrdí, že Parkanová se Staňkem způsobili státu škodu 819 milionů korun, když si nenechali zpracovat nezávislý posudek na cenu strojů. "CASA nesplňovala požadavky v doletu a přepravní kapacitě. Měla výbornou spotřebu, v ekonomice provozu byla na prvním místě. Kdybyste lítal prázdný nebo jenom do Bruselu a zpátky, na to by byla dobrá," popsal Daňhel. Maximální možná letová výška a dolet stroje však podle něj omezovaly například přepravu českých vojáků do Afghánistánu.

Letoun měl podle experta o třetinu nižší výkon než jeho největší konkurent, italský Spartan. "Dokonce i jeden z ruských strojů byl před CASA," poznamenal Daňhel.

"Neslyšel jsem ještě nikdy, že by to letadlo letělo plnit úkoly do Afghánistánu, což byl prioritní záměr. Pokud to má sloužit pouze pro přepravu koní do Mongolska, tak je to velmi špatný kup," připomněl pilot v nadsázce projekt, v němž letouny pomáhají pražské zoo v návratu koní Převalského do jejich původní vlasti.

Při odchodu ze soudní síně řekl Daňhel novinářům, že na něj v době nákupu letounů tlačil především první náměstek Parkanové Martin Barták. Ten to už v minulosti popřel. Pilot dnes bez bližších podrobností zmínil, že kvůli svému svědectví čelil i výhrůžkám.

O pořízení transportních letadel za více než 3,5 miliardy korun rozhodla druhá vláda Mirka Topolánka (ODS) v dubnu 2009 - tedy v době, kdy už byla v demisi poté, co jí Sněmovna vyslovila nedůvěru. Parkanové i Staňkovi hrozí až desetileté vězení. Vinu odmítají. Staněk chodí hlavní líčení sledovat osobně, Parkanová se nedostavila ani jednou a omluvenku zaslala i dnes.