Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svaz průmyslu a dopravy: Dělníky hledáme v cizině, Češi jsou raději na dávkách

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Brno - Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka potřebuje český průmysl tisíce pracovníků z Ukrajiny. Úřady práce podle něj problém neřeší, prý se změnily v ústavy pro vyplácení sociálních dávek.

"Doufám, že vláda brzy udělá rozklad těch 385.000 lidí bez práce. Že nám řeknou pravdu, že skoro 100.000 z nich jsou na sociálních dávkách a jsou tam rádi. Dalších zhruba 80.000 spadá do šedé ekonomiky," uvedl Hanák v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Většina ze zbývajících uchazečů podle něj buď nemá odpovídající kvalifikaci, nebo jsou "tak trochu nemocní". Prezident Miloš Zeman dokonce prohlásil, že "nikdo z těchto lidí pracovat nechce" a není důvod, aby pobírali dávky, pokud nabízenou práci odmítají.

Českému průmyslu podle Hanáka chybí 140.000 zaměstnanců. "Kvalifikovaných především v technicky zaměřených oborech. Je potřeba něco urychleně dělat, protože řada firem říká, že není schopná plnit své zakázky. A když ty zaměstnance nemůžeme sehnat doma, musíme je sehnat v zahraničí. Potřebujeme tisíce Ukrajinců, protože trh práce to neřeší," doplnil Hanák.

"Za dva roky se podařilo zaměstnat 200.000 lidí, to je dobrá zpráva. Ovšem špatná zpráva je, že pracovní trh je v některých profesích vyčerpán. Musíme hledat možnosti, jak najít pracovníky v zahraničí. Teď je čas, abychom se v listopadu sešli se zaměstnavateli, jaké je řešení pro přísun Ukrajinců a vydávání pracovních karet," doplnil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zároveň ujistil, že je stoupencem získávání pracovníků z regionů, které jsou Česku kulturně blízké.

Za velmi špatný označil Hanák stav infrastruktury v zemi. "Je potřeba se stydět za Českou republiku, jaká máme povolovací řízení. Je nedůstojné, aby příprava staveb trvala 12 až 14 let, když v okolních zemích je to polovina," uvedl dále Hanák. Za to, že v Česku bylo v posledních letech dokončeno minimum nových dálničních úseků, se podle něj současná vláda nemůže vymlouvat na ty předcházející. "Mohli jsme počítat s tím, že Brusel k nám nebude shovívavý ohledně EIA," řekl.

Témata:  zaměstnanci svaz průmyslu a dopravy firmy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy