Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hory bičuje silný vítr, dosahuje rychlosti přes 100 km/h. Lanovka na Ještěd stojí

Sedačková lanová dráha
Sedačková lanová dráha
Foto: Pixmac

Liberec/Pec pod Sněžkou - Rychlost větru na vrcholu Ještědu přesahovala dnes kolem 08:00 ráno 104,4 km/h. Provoz kabinové lanovky tak musel být zastaven. Podobný problém mají i na nejvyšší hoře ČR.

Provoz je povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu (58 km/h). "Fouká severní vítr," poznamenal ráno přednosta lanovky Vladimír Štěpán. "Vyjasnilo se a vítr se uklidnil. Nyní máme 14 až 16 metrů za sekundu (50,4 - 57,7 km/h)," uvedl po 13:30, kdy byla lanovka znovu spuštěna. V 16:00 musely ale České dráhy lanovku znovu zastavit. 

Rychlost větru není vyšší než dopoledne, vítr ale přichází v poryvech, které kabinu rozhoupávají, řekl ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Dnes už podle něj lanovka nepojede.

Kvůli silnému větru stojí kabiny lanovky na Ještěd několikrát do roka. V únoru tam rychlost větru v nárazech přesáhla dokonce 130 kilometrů. Nebezpečný je hlavně ten boční, který kabiny na lanech rozhoupává. Dvoukabinová lanovka na Ještěd je v provozu už více než 80 let, loni na vrchol vyvezla 291.070 lidí.

Silný vítr dnes zastavil také kabinovou lanovku na Sněžku. Mimo provoz se ocitly spodní i horní úsek lanovky. Provoz lanovky na Sněžku je možný do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Dnes dopoledne dosahoval vítr v Krkonoších rychlosti kolem 80 kilometrů v hodině.

Na hřebenech Krkonoš byla dopoledne silná mlha, teploty se na Sněžce pohybovaly kolem jednoho stupně nad nulou. V údolích bylo o něco tepleji, středisko Pec pod Sněžkou dnes hodinu před polednem hlásilo asi pět stupňů nad nulou. Opětovné spuštění lanovky závisí na zeslábnutí větru.

Kabinová lanovka na Sněžku je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Pokud lanovku neomezuje vítr, je v pravidelném provozu denně od 08:00 do 18:00.

Témata:  lanovky vichřice Ještěd

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy