Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Myslím na něj každý den, přiznává Dáša. Jak si připomene narozeniny Havla?

Dáša Havlová
Dáša Havlová
Foto: Orca

Praha – Někdejší prezident Václav Havel by dnes oslavil 80. narozeniny. Od jeho smrti brzy uplyne již pět let, Dagmar Havlová však i po té době přiznává, že na manžela každý den myslí a že se obklopuje jeho fotografiemi.

Na Václava Havla se dnes bude vzpomínat nejen po celé České republice, ale i ve světě. Jeho žena má však v plánu na něj vzpomínat i o samotě, čistě v soukromí. „Já na něho myslím téměř každý den. Možná zajdu do jeho pracovny a popovídám si s ním," řekla Havlová v rozhovoru pro Českou televizi.

Už v úterý se jí vzpomínky vrátily intenzivněji, u Národního divadla byla přítomna  slavnosti přejmenování někdejší piazzetty na náměstí Václava Havla. Sama také odhalila plastiku velkého srdce, do kterého mohou kolemjdoucí psát své vzkazy. Zároveň do něj napsala první vzkaz, který ní: „Vašku, vrať se, Dáša".

Někdejší první dáma také velmi uvítala, že se piazzetta Národního divadla  přejmenuje na náměstí Václava Havla. Toto místo v Praze má tu výhodu, že se kvůli přejmenování místa nebude muset investovat žádné peníze. V případě nějaké obydlené ulice by se musely měnit občanské průkazy.

Dodala, že pokud někdo bude chtít v budoucnu věnovat Václavovi větší náměstí, tak bude mít tu možnost. Připomněla, že taková iniciativa existovala třeba v Hradci králové.

Poznamenala také, že už má Havel svoje letiště, což by se mu určitě líbilo. Není prý pravda, že by nerad létal, jak se občas říká. "Létal rád, jen měl závratě," uváděla věci na pravou míru.

Havlová podle svých slov dostává řadu návrhů, co by se ještě mohlo jmenovat po jejím manželovi, ale ona sama vyzývá ke zdrženlivosti. „Já se děsím, abych se jednou nedočkala toho, že na Václavském náměstí budou záchodky s jeho jménem," dodala s úsměvem.

Témata:  Václav Havel Dagmar Havlová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy