Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panama Papers: Kteří Češi jsou na seznamu firmy Mossack?

Petr Kellner
Petr Kellner
Foto: INT

Praha – Kauza Panama Papers zasáhla téměř celý svět. Mezi stovkami osob a firem, jimž právní firma Mossack Fonseca údajně pomáhala v uplynulých letech obcházet daňové zákony založením jedné nebo více offshoreových firem, je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku i 283 Čechů. Kromě miliardářů Daniela Křestínského nebo Petra Kellnera, jsou na seznamu také někteří solárníci nebo lobbisté. A o koho jde?

V databázi Panama Papers má nejbohatší Čech Petr Kellner se ženou několik firem na Britských Panenských ostrovech, miliardář Daniel Křetínský vlastní firmu na Britských Panenských ostrovech, uvedlo Centrum pro investigativní žurnalistiku.

Miliardáři

Čeští miliardáři tvrdí, že nic nelegálního nepodnikali. „Křetínský nevyužívá a nikdy nevyužíval jakýchkoliv panamských ani jiných anonymních struktur k zakrývání skutečného vlastnictví společností. Rovněž nevyužíval ani nevyužívá nelegální nebo neetické postupy v daňovém plánovaní," řekl ČTK mluvčí Evropského průmyslového holdingu, který Křetínský spoluvlastní.  

„Manželé Kellnerovi mají na Britských Panenských ostrovech majetek a podnikatelské aktivity (převážně nemovitosti) pocházející z období, kdy tam dlouhodobě pobývali. Tento majetek je tedy logicky spravován společnostmi, které byly založeny a fungují na Britských Panenských ostrovech," uvedla skupina PPF, jejíž většinu Kellner vlastní.

Majitel hokejové Sparty a ČKD Petr Speychal má podle dokumentů v daňových rájích hned několik firem se svými obchodními partnery: Janem Kutišem a Petrem Gregorem. „Všichni tři pak byli v roce 2014 vyslýchání v případu možného krácení daní. Případ je ale natolik komplexní, že vyšetřování zatím stále probíhá. Malý kousek jejich impéria se tak ocitl i v databázi Panama Papers. Jan Kutiš a Petr Speychal spolu vlastní firmu Branson Ventures na Seychelách, Petr Gregor a Petr Speychal pak vlastní bahamskou společnost Woodward & Bradley Corporation," uvádí centrum.

Dokumenty obsahují také jméno Radovana Krejčíře, který byl nedávno v Jihoafrické republice odsouzen mimo jiné za pokus o vraždu na 35 let. „Dalším klientem Mossack Fonseca, který byl ve vězení, je bývalý obchodní partner Radovana Krejčíře Přemysl Synek. Oba byli v roce 2010 shledáni vinnými v kauze společnosti Technology Leasing. Podle státního zástupce byl Synek tím, kdo podepisoval fiktivní smlouvy, aby mohl převést desítky milionů z účtu firmy Technology Leasing, která získala úvěr od České spořitelny. Krejčíř byl odsouzený v nepřítomnosti k osmi letům vězení, Přemysl Synek k pěti letům nepodmíněně," píše centrum.

Lobbisté

Na seznamu se objevují také jména dvou lobbistů - Filipa Rybína a Petrose Michopulose. Oba jsou známí svým angažmá v PR agentuře Previa CR. Spolupracovali například na předvolební kampani ČSSD, kam na mítinky nasmlouvali popové hvězdy typu Michala Davida.

Zbrojaři

V dokumentech je možné nalézt také dva české zbrojaře – Tomáše Nebeského a Tomáše Quise. Nebeský je v současné době je vlastníkem Wotan Invest, akciové společnosti s mnoha dceřinými firmami. Jednou z nejvýraznějších firem z portfolia Wotanu je Sellier & Bellot, firma vyrábějící munici. Quisovi patří firma Czech Small Arms, která vyrábí nebo certifikovaně znehodnocuje malé střelné zbraně. Kromě toho je držitelem hned několika patentů, které se střelných zbraní týkají. Jeho panamská společnost se jmenuje General Trading & Consulting Corp.

Solárníci

Ze solárníků pak v materiálech figurují Petr Skopal, který je jednatelem sítě solárních elektráren, z nich nichřž jednu spoluvlastní také tenista Tomáš Berdych. „Petr Lukovics je jednatelem sítě solárních elektráren pod vlajkou Sun Ship, solárních elektráren v okolí Uherského Hradiště. Spolu s Petrem Slabým pak spoluvlastní bahamskou firmu Lafleur Enterprises. David Trešl a Zdeněk Vančura společně vlastní firmu Newsun Ltd. registrovanou na Seychelách. Zároveň však také spravují více než dvacet českých firem, mezi jejichž předměty podnikání patří kromě pronájmu nemovitostí, obchodu a dalších také výroba elektřiny," uvádí centrum, které se na rozkrývání kauzy podílí.

Témata:  Petr Kellner Radovan Krejčíř

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy