Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident by neměl lhát tak, jak se to stalo u Peroutkova článku, tvrdí soudkyně

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Server Neovlivni.cz zveřejnil kompletní rozsudek ve sporu mezi Hradem a vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky. Soudkyně Kateřina Sedláková už na začátku března rozhodla, že se Kancelář prezidenta republiky musí omluvit, to ale Hrad odmítl a odvolal se. V jedenáctistránkovém rozsudku soudkyně vysvětluje, proč tak rozhodla.

Spor se vedl o výrok Miloše Zemana o tom, že byl Peroutka fascinován nacismem a že napsal text s názvem „Hitler je gentleman".

Soudkyně podotýká, že na základě nepravdivých podkladů prezident vyslovil hodnotící úsudek znevažujícího charakteru o „fascinaci intelektuálů zrůdným učením". Takové subjektivní hodnocení je podle ní „nevěcné a nepřípustně zasahující do osobních práv".

„Dle názoru soudu je třeba dospět k závěru, že nepravdivá tvrzení a z nich vyvozený úsudek, který postrádal pravdivostní základ, jsou neoprávněným zásahem, objektivně způsobilým poškodit čest a vážnost Ferdinanda Peroutky," uvedla Sedláková v rozsudku.

„Od prezidenta republiky se přirozeně očekává, že bude podávat pravdivé a ověřené informace a že bude zachovávat respekt k právům jednotlivců," napsala také soudkyně. Připomíná, že pravdivost tvrzení musí prokázat ten, kdo ho pronesl. A to se nestalo.

Sedláková také připomněla, že veřejnost vždy výrokům prezidenta přikládá větší váhu než informacím od jiných osob.

Témata:  Miloš Zeman Ferdinand Peroutka soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy