Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontrola zpravodajských služeb? Poslanci chtějí zákon zmírnit

Daniel Korte
Daniel Korte
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Bezpečností výbor Poslanecké sněmovny se dnes zabýval možným zmírněním pravidel pro členy orgánu, který by podle navrhovaného zákona měl zajistit lepší kontrolu zpravodajských služeb.

Někteří členové výboru vyjadřovali obavy o spolupráci se zahraničními rozvědkami v případě přijetí zákona. Výbor projednávání návrh zákona nedokončil, bude se jím zabývat i na dalším jednání.

Podle navrženého zákona by pětičlenný kontrolní orgán, který by měl možnost nahlížet i do živých spisů, tvořili lidé s nejvyšším stupněm bezpečnostní prověrky, kteří by dosáhli věku nejméně 40 let a měli by vysokoškolské právní vzdělání. Poslanci ale kritizovali omezení výběrových kritérií na právníky a navrhovali vypuštění této kvalifikace.

Poslanec Daniel Korte (TOP 09) naznačil, že by vytvoření zvláštního orgánu mohlo ohrozit spolupráci českých tajných služeb se zahraničními partnery. Podle něj by vznik kontrolního tělesa mohl vyslat signál, že Česko svým rozvědkám nedůvěřuje. Vznik zvláštního orgánu podle něj také zvyšuje riziko úniku informací.

Jeho obavy však uklidňoval Václav Klučka (ČSSD), podle kterého obdobný systém kontroly zpravodajských služeb funguje i v dalších evropských zemích. Zdůraznil, že kontrolní orgán by pouze u důvodných podezření zjišťoval, zda nebyla porušena práva českých občanů. Nedohlížel by detailně na fungování tajných služeb.

Jana Černochová (ODS) se postavila zdrženlivě i vůči tomu, aby členové kontrolního orgánu měli prověření na stupeň přísně tajné. Podle ní má takovou prověrku jen málo lidí, což by omezovalo výběr kandidátů pro dohled nad rozvědkami. To potvrdil i Jan Kněžínek z legislativní rady vlády, který uvedl, že nejvyšší stupeň prověrky mají v Česku řádově desítky osob.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Daniel Korte BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy