Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní zástupkyně Máchová obviněna ze zneužívání pravomocí

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Žalobkyně Dagmar Máchová z pražského městského státního zastupitelství byla dnes policií obviněna ze zneužití pravomoci. Kauzu dozoruje vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Kauza se týká vynášení informací z trestních řízení, policisté zároveň rozšířili obvinění dvěma již stíhaným lidem.

"Policisté Národní protidrogové centrály dnešního dne zahájili trestní stíhání proti třem osobám, řekla Bradáčová. U dvou jde o rozšíření původního obvinění, jedna - státní zástupce - byla obviněna nově. "Zadržena byla kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky," vysvětlila žalobkyně.

Na dotaz, zda bude kvůli této obavě navrhovat vzetí do vazby, Bradáčová uvedla, že policejním výslechem mohou důvody pro vazbu odpadnout. Dodala, že všichni tři dnešní obvinění jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, z toho jeden ve formě návodu. Jeden z trojice si navíc vyslechl obvinění z přijetí úplatku, druhý z podplacení.

Přímou souvislost s takzvanou kauzou Beretta, v níž jde o vynášení policejních informací za úplatu, Bradáčová nepotvrdila. Máchová je známá i z kauzy opencard, kvůli níž ji prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

V případu Beretta doposud figuroval protikorupční policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík. Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

Máchové byly v květnu v souvislosti s prošetřováním kauzy Beretta odebrány všechny trestní případy.

Témata:  Lenka Bradáčová Dagmar Máchová soudy

Aktuálně se děje

25. června 2024 12:33

První zásilka munice z české iniciativy dorazila na Ukrajinu, řekl Fiala

Na Ukrajinu dorazila dělostřelecká munice zakoupená díky české iniciativě v zemích mimo Evropskou unii. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes na síti X informoval o výsledku společného nákupu, který organizovalo Česko. První zásilka dorazila na Ukrajinu již před nějakým časem. Fiala o tom informoval před setkáním s prezidentem Petrem Pavlem.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy