Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Narozeniny exprezidenta Havla si v centru Prahy připomenuly stovky lidí

Václav Havel, 1. prezident ČR
Václav Havel, 1. prezident ČR
Foto: Korzo

Praha - Pravda a láska bez pomoci lidí samy nezvítězí nad lží a nenávistí - takové je poselství písně Milí spoluobčané, která uzavřela dnešní tříhodinovou oslavu nedožitých 80. narozenin Václava Havla. Někdejšího disidenta a prvního polistopadového prezidenta si na shromáždění přišlo v sychravém počasí připomenout několik stovek lidí.

Závěrečná píseň v podání Davida Kollera, kterou pro shromáždění napsali Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř, vychází ze známého Havlova hesla. Tvůrci v ní použili i záznam prezidentových slov a oslovení, jímž začínal své projevy.Shromáždění, kterým se prolínala hudební vystoupení, odstartoval fiktivní Havlův proslov, sestříhaný ze záznamů jeho glos a projevů. Na Havla poté zavzpomínali ze záznamu jeho spolupracovníci i další osobnosti. Připomínali mimo jiné jeho hodnotovou neústupnost, schopnost dát slovům přesný význam nebo idealismus v protikladu k cynismu současných politiků.Přímo na shromáždění přišel biskup Václav Malý, který připomenul Havlovu schopnost sjednocovat, jeho důraz na odpovědnou svobodu, toleranci a solidaritu. Podle něj by lidé v havlovském smyslu měli "odolávat veškeré demagogii, veškerému provincionalismu, veškerému nacionalismu a veškerému izolacionismu". Přítomní jeho slova odměnili dlouhým potleskem.Shromáždění, které bylo prostřednictvím internetu přenášeno do řady českých a moravských měst, uspořádal spolek VH80. Smyslem bylo podle organizátorů připomenout Havlovy myšlenky, životní postoj a hodnoty, jež zastával způsobem, který by povzbudil a inspiroval k jejich aktivnímu následování, posílil směřování české společnosti k větší otevřenosti, zvýšil respekt vůči pravidlům liberální demokracie a stvrdil příslušnost České republiky ke společenství svobodných a demokratických států.Hudební vystoupení obstaraly skupiny Mydy Rabycad, Zrní, slovenská Korben Dallas a Michal Ambrož & Hudba Praha, která zahrála mimo jiné Havlovu oblíbenou píseň Špinavá záda.

Témata:  Václav Havel Praha

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy