Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobkyně Máchová kvůli podezření ze zneužití pravomoci do vazby nepůjde, policisté ji propustili

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Foto: Reprofoto TV Nova

Praha - Státní zástupkyně Dagmar Máchová, kterou ve středu zadržela a obvinila policie, nepůjde do vazby, policisté ji ve středu večer propustili na svobodu. ČTK to dnes řekla dozorující státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Máchovou policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a podle Českého rozhlasu také z korupce, obvinění souvisí s kauzou vynášení informací z trestních řízení.

"Zadržená osoba byla propuštěna ze zadržení včera v pozdních večerních hodinách," potvrdila ČTK Bradáčová informaci deníku Právo. Máchovou policisté ve středu dopoledne zadrželi kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat případné svědky, policejním výslechem ale důvody pro vazbu zřejmě odpadly.

Český rozhlas na svém zpravodajském webu napsal, že Máchová podle policie prodávala informace týkající se jedné kauzy z roku 2013. Spolu s Máchovou jsou v kauze Beretta, v níž jde právě o vynášení policejních informací za úplatu, obviněni protikorupční policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík. Nyní policie podle rozhlasu rozšířila Holubovi a Gáboríkovi, stíhaným od května, obvinění o zneužití pravomoci a u jednoho z nich ještě o podplácení.

Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

Přímou souvislost s takzvanou kauzou Beretta Bradáčová nepotvrdila. Ve středu pouze uvedla, že aktuální obvinění je pokračováním šetření, v němž dva z obviněných už figurovali.

Máchové byly v květnu v souvislosti s prošetřováním kauzy odebrány všechny trestní případy a městské státní zastupitelství ji přeřadilo na netrestní úsek. Podle mluvčí žalobců Štěpánky Zenklové dnes zastupitelství podalo na ministerstvo spravedlnosti žádost o dočasné zproštění výkonu funkce státní zástupkyně, ministr Robert Pelikán (ANO) řízení zahájil i z vlastní iniciativy. "Obdrželi jsme usnesení o zahájení trestního stíhání, o dalších krocích rozhodneme po jeho prostudování," uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Případ řeší protidrogová centrála, pod kterou přešel na základě rozhodnutí Bradáčové po reorganizaci policie. Předtím se jí totiž zabýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který byl v rámci policejní reformy sloučen s protikorupční policií. Bradáčová tak chtěla zabránit tomu, aby nová policejní centrála "nevyšetřovala samu sebe".

Máchová je známá i z kauzy opencard, kvůli níž ji prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Témata:  vazba Lenka Bradáčová Dagmar Máchová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy