Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné pořvávání a urážky. Zemana ve Zlíně čekal tichý protest

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zlín – Odpůrci prezidenta Miloše Zemana jej dnes na zlínském náměstí uvítali tichým protestem – místo slov si demonstranti vzali na pomoc transparenty s jeho údajnými přešlapy.

Zemana dnes na náměstí Míru mezi stovkami lidí přivítalo i několik desítek odpůrců. Setkání se ale obešlo bez nadávek či hlasitého pískotu, odpůrci svůj nesouhlas s názory prezidenta vyjádřili jiným způsobem. Odpůrci v čele s Tomášem Pasterným ze spolku Zlínská křižovatka Zemanovi poté předali seznam 30 dotazů pod názvem 30 případů Miloše Zemana.

Odpůrci nesli transparenty s hesly "Hitler je gentleman", "Rusnokova vláda", "Chřipka na Ukrajině", "Zeman love Putin", "Snaha o bezzubou ČT", "Korunovační viróza", "Schůzka v Lánech", "Ovčáček", "Vulgarity z Lán", "Profesor je mu Putna", "Podpora Konvičky" či "Mynář" a "Nejedlý".

„Nejsme zastánci vyřvávání a hvízdání a házení vajíček. Takže i mezi lidmi, co s vámi nesouhlasí, jsou různé skupiny," oslovil Zemana organizátor protestu Pasterný. Pak se jej zeptal na jeho údajnou předvolební podporu Straně práv občanů (SPO). SPO ve Zlínském kraji vede zaměstnanec Hradu Vladimír Kruliš a na kandidátce jsou i kancléř Vratislav Mynář a Zemanův poradce Martin Nejedlý.

Prezident tato slova odmítl, po celou dobu své návštěvy v kraji prý nevyslovil podporu žádné politické straně či hnutí. Odpůrcům zároveň vyslovil uznání. „Chtěl bych jenom docela upřímně říct, že si vážím formy vašeho protestu. Není to vyřvávání, není to pískot. Je to prostě vyjádření nesouhlasu s konkrétními postoji prezidenta republiky. To je v demokracii normální," poznamenal Zeman.

Protest podle Pasterného zaštiťuje zmíněný spolek Zlínská křižovatka. Na facebooku však událost založila Strana zelených Zlín. Vyzývala, aby lidé nenásilnou a nejlépe vtipnou formou vyjádřili, že nesouhlasí se Zemanovým působením v roli hlavy státu. Pasterný sám kandiduje v krajských volbách, je na šestém místě společné kandidátky Zelených a Pirátů nazvané Otevřený kraj.

Na závěr jeho pobytu v kraji prezident uvedl, že postoj názorových odpůrců při svých krajských výjezdech může ocenit poprvé. "Přál bych si, aby forma protestů, která se objevila ve Zlíně, byla tak korektní a tak zdvořilá i v jiných městech, pokud tam ovšem nějaké protesty budou. Víte, že kromě Prahy je Zlín jediné krajské město, které volilo mého protikandidáta v prezidentských volbách," tvrdil.

Jendže podle serevru www.volby.cz to není pravda. Zeman v roce 2013 při prezidentské volbě ve druhém kole z krajských měst prohrál s protikandidátem Karlem Schwarzenbergem kromě Prahy a Zlína i v Českých Budějovicích, Plzni, Karlových Varech, Liberci, Hradci Králové a Brně.

Témata:  Miloš Zeman Zlínský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy