Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olomoucká charita vyhlásila sbírku na hurikánem zničené Haiti

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Olomouc - Pokud chcete pomoc Haiti, které zpustošil hurikán Matthew, máte možnost. Olomoucká Arcidiecézní charita (ACHO) vyhlásila veřejnou sbírku.

Podle charitních pracovníků jde o největší humanitární katastrofu od ničivého zemětřesení a epidemie cholery, které postihly ostrovní stát v Karibiku v roce 2010.

"Škola v Baie de Henne, kam dochází 300 dětí, z nichž 200 studuje díky českým dárcům, je zavřená. V současnosti slouží jako útočiště pro ty, kteří přišli o přístřeší. Domy v Baie de Henne totiž zaplavila voda, v ulicích je bahno a přístupová cesta neprůjezdná," uvedla koordinátorka projektů na Haiti Klára Löffelmannová.

Koordinátorka z ACHO odjíždí příští týden v úterý na Haiti společně s kolegou, jejich cesta počítá s návštěvou Baie de Henne, Gonaives, hlavního města Port au Prince a dalších míst. "Na místě vyhodnotíme situaci a navrhneme, jakými způsoby a kde pomoci," dodala mluvčí ACHO Eva Löffelmannová.

Zaplavené je také Gonaives. Školu, kam dochází zhruba 600 žáků, přičemž přes 100 z nich podporuje charita, uchránila poloha na kopci. Na zprávy však charita stále čeká ze školy v Roche a Bateau na jihu země, kde řádil hurikán nejvíce. Navštěvuje ji 25 dětí podporovaných charitou.

Na Haiti bylo podle charitních pracovníků zřízeno 152 center, kde najde útočiště pod provizorními přístřešky 16.000 evakuovaných lidí. "V zemi stále hrozí sesuvy půdy, v souvislosti s dešti a špatným přístupem k pitné vodě i epidemie cholery. V celé zemi se potýkají s nedostatkem oblečení a jídla," podotkla Löffelmannová.

Témata:  Haiti charita hurikán hurikán Matthew

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy