Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dopravní podnik žádá lidi, aby jezdili na eskalátoru i vlevo, jinak se prý ničí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Pražský dopravní podnik řeší problém disciplinovaných pasažérů. Cestující v metru se naučili chovat podle doporučení, že mají stát na eskalátorech vpravo.

Vlevo má zůstat volné místo pro ty, kteří spěchají. Jenže se ukázalo, že tento zvyk pojízdné schody nerovnoměrně zatěžuje, a tím i opotřebovává.

Pohled na eskalátory to jasně ukazuje. Naprostá většina lidí stojí vpravo, vlevo zůstává volná ulička. Lidé se tak chovají přesně podle pokynů, které vidí na začátku schodiště. Stát vpravo, chodit vlevo.

Jenže technici zjistili, že tento zvyk schody nerovnoměrně zatěžuje a tím poškozuje. "Podle informací, které mám z provozu, tak dochází k nadměrnému vytahání tažného lana, ložisek a k celkové deformaci konstrukce pouze na jedné straně," vysvětluje mluvčí pražského dopravního podniku Jiří Štábl.

Cestující, kteří nám pohotově odpověděli, že vždy stojí vpravo, tato informace nepřekvapila.

Lidí, kteří využívají volnou uličku vlevo, ale podle dopravního podniku zase tolik není. Vedení podniku teď zvažuje, jak situaci řešit. A zároveň zjišťuje, jak se problém promítá do nákladů na opravy.

Pokud tedy někdo bude stát uprostřed eskalátorů, nutně nemusí jít o hulváta, který vás nechce pustit. Třeba jen stojí uprostřed, aby schody rovnoměrně vyvažoval.

Témata:  eskalátory metro

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy