reklama

Region podle Fialy nyní stagnuje. "Je to pro jižní Moravu škoda," řekl novinářům. Neuvedl, jaký výsledek v procentech či mandátech by pokládal konkrétně na jižní Moravě za úspěch pro ODS. Do volební místnosti ve škole v Zemědělské ulici přišel Fiala s celou rodinou. Za plentou zjevně nepotřeboval mnoho času k výběru preferované kandidátky.

Do druhé volební místnosti, kde lidé odevzdávají hlasy v plebiscitu o poloze nádraží, Fiala nešel. "Nejsem přesvědčen, že otázky, které jsou položeny v brněnském referendu, jsou opravdu objektivní, že nejsou příliš návodné. Kdybych si mohl vybírat mezi variantami nádraží, tak bych k referendu klidně šel, ale takto to považuji za pokus odsunout celou tu záležitost," řekl ČTK.

V ZŠ Kotlářské v Brně bylo v úvodních minutách vidět spíše starší voliče. V první hodině si občanskou povinnost splnil i hejtman. "Regionální volby mají menší účast než volby do Sněmovny, ale věřím, že se letos dostaneme někam ke 40 procentům účasti. Lidé si uvědomují, že má kraj důležité kompetence," uvedl Hašek.

Podle něj je k urnám na jižní Moravě může vést i vyhrocený souboj mezi ním samotným a některými stranami, které s ním po volbách odmítly spolupráci.