Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek varuje: Výsledky voleb mohou rozhodnout o svobodě

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bechyně/České Budějovice - Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska mohou výsledky krajských voleb rozhodnout především o svobodě. Předseda KSČM Vojtěch Filip by uvítal, kdyby vláda financovala opravu krajských silnic.

"Občané vyjádří svůj názor, zda si přejí další posun k autokratičtějšímu řízení společnosti vzhledem ke státu a samosprávám," řekl novinářům Kalousek, který dnes těsně po 14:00 vhodil svůj hlas do volební urny v místě svého trvalého bydliště v Bechyni na Táborsku. "Doufáme, že se z krajů nestane vrchnost, která tu dnes zavádí nové pořádky," uvedl Kalousek.

Zdůraznil, že v případě krajských voleb nejde o volby druhé kategorie. "Často se jim tak říká, ale to není správné označení. Kompetence krajských zastupitelstev ovlivňují komfort našeho života veřejnými službami od rána do večera, ať už chceme, nebo ne," řekl Kalousek. Dodal, že TOP 09 věří v inteligenci svých voličů a nechce se pouštět do žádných odhadů možných výsledků.

Filip míní že doprava je téma, které se dotkne všech regionů. Prohlásil, že žádný kraj není spokojený s tím, že vláda zatím nerozhodla o tom, zda se bude pokračovat ve financování oprav silnic druhých a třetích tříd.

"Zatím se nepodařilo přimět ministra financí k tomu, aby se rozhodl pro nějaké řešení, které by bylo koncepční. To znamená, aby to nebyl jen zbytek nevyužitých peněz ze státního rozpočtu, který se svěří krajům, ale aby kraje mohly koncepčně plánovat," řekl řekl šéf komunistů v Českých Budějovicích, kde odevzdal svůj hlas do krajských voleb. "Myslím si, že počet nových subjektů ukazuje na to, že občané to vnímají tak, že chtějí novou politiku, která by byla oproštěna od chyb, které se tady za šestnáct let nakupily," dodal Filip.

Témata:  Krajské volby TOP 09 Vojtěch Filip Miroslav Kalousek Volby 2016

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy