reklama

První den voleb přilákal zhruba pětinu voličů, tedy obdobně jako před čtyřmi lety. Zájem o hlasování byl podle informací z volebních komisí rozdílný. V některých z míst, v nichž se souběžně s regionálními volbami konají i volby senátní, část lidí vybírala jen krajské zastupitele, zástupce do horní parlamentní komory volit nechtěla.

Radnice, volební komise a policie problémy vesměs nezaznamenaly. V Ústeckém kraji ale působila zmatky mezi voliči situace kolem hnutí Severočeši.cz, jehož zmocněnkyně dala odvolat všechny kandidáty pro krajské volby. Lidé se volebních komisařů ptali, zda mohou hlasovat pro senátorské kandidáty hnutí Alenu Dernerovou na Mostecku a Jaroslava Doubravu na Ústecku. "Volby jsou podle mého názoru zmatečné. Do poslední chvíle jsme vysvětlovali, že odvolání krajské kandidátky nemá se senátními volbami nic společného," řekla k tomu Dernerová.

Dohru u přestupkové komise asi bude mít případ s oblečením jednoho ze členů okrskové komise v základní škole ve Staré ulici v Brně. Měl na sobě tričko s rudou hvězdou, srpem a kladivem, což tajemník městské části Brno-střed Petr Štika považuje za porušení zákona. Muž se odmítl podle tajemníkových informací převléknout i potom, co mu koupil tričko jiné.

Radnice, volební komise a policie problémy vesměs nezaznamenaly. V Ústeckém kraji působila zmatky mezi voliči situace kolem hnutí Severočeši.cz, jehož zmocněnkyně dala odvolat všechny kandidáty pro krajské volby. Lidé se volebních komisařů ptali, zda mohou hlasovat pro senátorské kandidáty hnutí Alenu Dernerovou na Mostecku a Jaroslava Doubravu na Ústecku. Dohru u přestupkové komise asi bude mít případ oblečení jednoho že členů okrskové komise v základní škole ve Staré ulici v Brně. Měl na sobě tričko s rudou hvězdou, srpem a kladivem

Volit dnes přišlo podle odhadů z různých míst republiky přibližně od deseti do 30 procent voličů. Například téměř dvacetiprocentní účast byla večer v Kolíně, 14 procent lidí zamířilo k volbám v Berouně. Volební okrsky v Karlovarském kraji měly v podvečer voličskou účast mezi 15 až 30 procenty. Podobně to bylo třeba i v Pardubickém kraji. V Plzeňském kraji byla místa, kde k urnám nepřišla ani desetina voličů.

Na Vysočině se účast v oslovených okrscích večer pohybovala v rozmezí od 16 do 22 procent, v Jihomoravském kraji přesáhla večer v průměru 20 procent. Nejvyšší byla v Brně, kde přišlo k urnám na 26 procent voličů. Spíše podprůměrnou účast hlásili volební komisaři z Prahy, kde lidé volí ve třech senátních obvodech.