Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrany zaplatí za opravy vrtulníků více, než se plánovalo

Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Ministerstvo obrany zaplatí za opravy vrtulníků více než plánovalo. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Kvůli neplánovaným opravám chce uzavřít se státním podnikem LOM Praha dodatek smlouvy zvyšující finanční limit o 232 milionů korun bez DPH. Informace o zakázce ve středu dostane vláda.

Zakázka na generální opravy vrtulníků ruské výroby Mi-8, Mi-17, Mi-171Š a Mi-24/35 ministerstvo uzavřelo s firmou LOP Praha na období od začátku roku 2015 do konce listopadu 2018. Úřad plánoval, že za čtyřletý servis zaplatí 490 milionů korun bez DPH a za generální opravy 635 milionů bez DPH.

Nyní chce finanční limit na opravy zvýšit. "Navýšení finančního limitu je nutné mimo jiné kvůli zvýšenému množství oprav, například neplánovaných závad, které vznikly při provozu vrtulníků," uvedl Medek.

Generální opravy vrtulníků řady Mi zapadají podle něj do celkového konceptu a jsou v souladu s připravovaným nákupem nových víceúčelových strojů. "Od počátku počítáme s tím, že do dodání nových vrtulníků, což je horizont několika let, musíme provozovat a tudíž i opravovat stávající techniku," poznamenal.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy