Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povolební nálad je rozporuplná. Hnutí ANO se raduje, ČSSD truchlí

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Úsměvy a dobrá nálada dnes panují ve volebním štábu hnutí ANO a také u Starostů a nezávislých (STAN). Hnutí ANO lze už před definitivními výsledky označit za vítěze krajských a senátních voleb.

Pozitivní nálada je ale také ve štábu ODS. Naopak v Lidovém domě, sídle ČSSD, jedná vedení za zavřenými dveřmi. S výsledky se také smiřuje TOP 09.

Dobře naladění a usměvaví jsou zejména představitelé hnutí ANO. Strana bude vítězem krajských i prvního kola senátních voleb. Zatím vede v devíti krajích a podle propočtů ČTK bude mít i nejvíce finalistů v senátních duelech. Podle zpravodajky ČTK je vidět, že hnutí je s výsledky spokojeno. Dobrý výsledek přičítají mimo jiné dobré práci hnutí na celostátní úrovni. Předseda ANO Andrej Babiš výsledky zatím nechtěl hodnotit, ale uznal, že vypadají dobře.

Také předseda STAN Petr Gazdík je spokojen s výsledkem své strany. "Výsledek je nad naše očekávání. Vypadá to, že jsme vyhráli v Libereckém a jsme druzí ve Středočeském kraji, uspěli jsme i na Zlínsku a kromě jednoho nebo dvou to vypadá, že bychom mohli být ve všech zastupitelstvech této země," řekl ČTK.

Do štábu ODS v Truhlářské ulici se členové strany a užší vedení scházelo zhruba od dvou hodin odpoledne, předseda Petr Fiala dorazil kolem 16:00. V komentáři k předběžných výsledkům prohlásil, že se ODS vrací do pozice nejsilnější strany pravice. Nálada ve štábu je proto pozitivní. Přítomní tleskali například výsledkům Středočeského, Plzeňského a Jihočeského kraje.

Do štábu ODS také přišel kandidát na senátora v Praze 6, legenda undergroundu František "Čuňas" Stárek, který se krátce pozdravil Fialou. Stárek v senátních volbách neuspěl, v Praze 6 postupují kandidát TOP 09 Jiří Růžička a filozof Václav Bělohradský (ČSSD+SZ). Stárek ČTK řekl, že je osobně zklamán, protože chtěl pomoci občanským demokratům.

Naopak u sociálních demokratů pozitivní nálada nepanuje. Vedení ČSSD, která po sečtení tří čtvrtin okrsků vedla pouze ve dvou krajích a v senátních volbách zřejmě postoupí kandidáti v devíti obvodech, jedná za zavřenými dveřmi, odděleně od novinářů. Zástupci vládní strany plánují před novináře přijít až na tiskovou konferenci, která má být v 18:30.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) volby Volby 2016

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy