Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS si stanovuje podmínky: Chce do koalice tam, kde prosadí svůj program

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Volební výsledky pro ODS znamenají, že může uvažovat o účasti na vládě v krajích. Chce být ale jen tam, kde bude mít reálnou šanci prosadit svůj program.

Na tiskové konferenci to řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala. Strana je podle něj otevřena povolebním jednáním.

Výsledek krajských a prvního kola senátních voleb podle Fialy potvrdil, že se ODS vrátila do pozice nejsilnější pravicové strany. Vnímá to jako základ pro nadcházející sněmovní volby, kde úspěch by měl podle něj být ještě výraznější. Přesto připustil, že strana vnímá dnešní výsledek střízlivě a nejásá nad ním.

Fiala rovněž vyjádřil potěšení nad tím, že nevyhrála levice. Zklamán je však z toho, že vyhrálo populistické hnutí ANO, i když ne tolik, jak předpovídaly předvolební průzkumy.

První místopředsedkyně strany Alexandra Udženija zopakovala, že ODS bude proti "rudooranžovým" koalicím v krajích a bude prosazovat maximálně svůj program.

Témata:  ODS Petr Fiala volby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy