Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby vyhrálo ANO, úspěch ale v senátním finále nezopakuje

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - ANO pravděpodobně v senátním finále úspěch z prvního kola voleb nezopakuje, v žádném z obvodů jeho kandidáti neměli přesvědčivý náskok.

Z jeho 14 finalistů by tak nakonec podle analýzy ČTK mohli uspět jen tři. Na vítězství může dosáhnout KDU-ČSL, která by mohla z desítky finalistů prosadit na rozdíl od ČSSD více než polovinu.

Nejblíže ke zvolení jsou podle výsledků úvodního kola starosta Chrastavy Michael Canov (SLK) na Liberecku, ředitel gymnázia Jiří Růžička (za TOP 09) v Praze 6 a vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala (Občané spolu - nezávislí) na Frýdecko-Místecku. Všichni dostali přes 40 procent hlasů.

Z kandidátů podporovaných KDU-ČSL patrně dosáhnou na znovuzvolení jak předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar na Orlickoústecku, tak místopředsedkyně Senátu Miluše Horská na Pardubicku a Stanislav Juránek v Brně. Jejich řady zřejmě posílí primář z olomoucké nemocnice Lumír Kantor a ředitelka bystřického centra pro seniory Šárka Jelínková na Kroměřížsku. Na Blanensku nejspíš boskovický souboj mezi primářem Janem Machačem (za ODS) a místostarostkou Jaromírou Vítkovou (KDU-ČSL) lépe dopadne pro ni.

Témata:  Hnutí ANO volby Volby 2016

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy