Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sestřelilo let MH17 Rusko? Zeman přijal závěry vyšetřovatelů

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.
Foto: Dutch Safety Board

Praha - Prezident Miloš Zeman bere vážně závěry mezinárodního týmu vyšetřovatelů. Ti uvedli, že let MH17 společnosti Malaysia Airlines byl sestřelen nad Ukrajinou ze země raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska.

Zeman to dnes řekl v rozhovoru pro Blesk.cz. Moskva výsledky vyšetřování popřela a tvrdí, že Ukrajině bylo umožněno vyrobit důkazy.

"Pokud má Rusko nějaké protiargumenty, tak ať je zveřejní. Pokud je nemají, tak by měli závěr komise respektovat," řekl Zeman. Vyšetřování, které trvalo dva roky, bylo podle něj zřejmě velice pečlivé. Podotkl, že pokud by byl ruským agentem, jak ho někteří podezřívají, pak by se k protestům Ruska připojil.

Při sestřelení letadla zahynulo všech 298 lidí na palubě. Tým vyšetřovatelů z Nizozemska, Austrálie, Belgie, Malajsie a Ukrajiny dospěl k závěru, že Boeing 777 firmy Malaysia Airlines zasáhla raketa 9M38, jejímž výrobcem je zbrojovka Almaz-Antej, nad kterou má kontrolu ruský stát.

Podle vyšetřovatelů byla raketa prokazatelně vypálena z území, které tehdy ovládali proruští separatisté. Zatím není jasné, zda byl povstalcům vydán rozkaz odpálit raketu, nebo zda povstalci jednali o své vůli.

Témata:  Miloš Zeman sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy