Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politolog prozradil, co rozhoduje o vzniku koalice

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Klíčovým ukazatelem k vytvoření koalice v Jihomoravském kraji nebude ideová blízkost stran, ale personální vazby, míní politolog Michal Pink.

Volby vyhrálo ANO před KDU-ČSL a ČSSD, do zastupitelstva se dostalo devět uskupení. Podle něj se nabízí tolik koaličních vzorců, že je těžké předvídat, jaká koalice nakonec vznikne.

Podle Pinka se nabízejí varianty stejné koalice jako na magistrátu, kde vládne ANO, KDU-ČSL, Žít Brno, Strana zelených a TOP 09, ale i vládní koalice ANO, KDU-ČSL a ČSSD nebo jiné varianty. ANO však už před volbami odmítlo spolupracovat s nynějším hejtmanem a lídrem ČSSD Michalem Haškem, který je ve vyjednávacím týmu ČSSD.

Proti Haškovi se vymezila i TOP 09 s Žít Brno. Ani jedné ze stran však nevadí spolupráce s ČSSD, avšak bez Haška. "Pokud někdo začne zasahovat do vnitrostranických záležitostí jiné strany, může se mu to vymstít. Je to hodně nabroušená a roztočená kosa. Není totiž nikde napsáno, že se jim později nemůže stát to samé," dodal Pink.

Podle něj však z výsledků nelze předvídat, jaká koalice vznikne. "Jakékoliv odborné hledisko totiž nezohledňuje osobní vztahy, o kterých nevíme," dodal Pink.

Témata:  volby Volby 2016 politika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy