Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byli jsme v čele moc dlouho, přiznal Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Volební výsledky ČSSD ovlivnilo podle premiéra a předsedy strany Bohuslava Sobotky hlavně to, že sociální demokracie byla v čele mnoha krajů už osm let.

V regionech podle něj rozhodovaly především osobnosti tamních kandidátů a jejich pověst. Do voleb do Sněmovny musí příští rok strana najít silnější lídry a sestavit kvalitnější kandidátky, řekl dnes Sobotka ČTK a České televizi.

Premiér nemá obavy z toho, že by například už na dnešním večerním jednání grémia strany ostatní členové vedení či dosavadní hejtmani mohli požadovat jeho odstoupení. "ČSSD nepotřebuje personální hádky a rvačky, to je to, co by nás mohlo oslabit a nahrát hnutí ANO," uvedl Sobotka. Nikdo podle něj ani podobný požadavek neavizoval.

Sobotka nesouhlasí s názorem prezidenta Miloše Zemana, který dnes pro Blesk.cz řekl, že za propad ČSSD nemůže špatná práce v krajích a důvod musí být spíš na celostátní úrovni. "Výsledky ČSSD se liší v jednotlivých regionech. To souvisí s tím, kdo za nás kandidoval, jakou jsme tam odváděli práci v předchozích letech, jakou jsme měli pověst," řekl Sobotka.

Sociální demokracie podle něj musí do voleb do Sněmovny v roce 2017 přijít s novým programem, současný totiž již z velké části splnila ve vládě. "Musíme také sestavit kandidátky, aby tam byli silnější lídři, členové se musí víc zapojit do kampaně," uvedl. Novým programem by chtěl oslovit především voliče ve velkých městech.

Témata:  Bohuslav Sobotka volby Volby 2016

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy