Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté a ČSSD prohráli, hodnotí Topolánek. Komu vzalo hnutí ANO voliče?

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Kromě hnutí ANO je možné za vítěze krajských voleb považovat i KDU-ČSL. Prohráli komunisté a ČSSD, kterým ANO vzalo část jejich voličů. V dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekl bývalý premiér za ODS Miroslav Topolánek.

Podle něj ale prohra ČSSD nebude znamenat tlak na odchod jejího předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky, protože strana nemá až na výjimky vhodnou náhradu.

"Nový subjekt ANO na někom ta procenta získat musel. Získal je nejvíce na voličích komunistů a sociálních demokratů, protože pravicovou fragmentovanou scénu TOP 09, ODS a dalších subjektů vyluxoval už ve volbách předešlých," uvedl Topolánek.

Voličská základna hnutí Andreje Babiše se tak podle bývalého premiéra nyní pohybuje spíše nalevo od politického spektra než napravo od středu.

Podle dalšího bývalého premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) nehrozí ani po porážce sociální demokracie krize ve vládě. Všechny tři vládní strany se totiž budou ve volbách napřesrok chtít prezentovat jako úspěšné, do zahájení ostré kampaně příští rok v dubnu tak budou potřebovat prosadit ještě řadu úkolů.

Jejich dotažení potřebují všechny tři subjekty proto, aby se mohly v kampaních prezentovat jako úspěšné strany, řekl Špidla, který je poradcem současného premiéra Sobotky.

Témata:  Mirek Topolánek Vladimír Špidla volby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy