reklama

K tomu, aby získaly nadpoloviční většinu, však budou potřebovat dalšího partnera. Lídr ČSSD v krajských volbách a jihočeský hejtman Jiří Zimola ČTK řekl, že šlo o první formální setkání, na němž si zástupci stran nekladli nějaké kategorické nároky.

"Domluvili jsme se na tom, že ani jedna strana nebude jednat za zády té druhé a nebudeme se navzájem obcházet. Naše spolupráce je možná, ale jsme teprve na začátku jednání," uvedl Zimola. Ve volbách v Jihočeském kraji ČSSD zvítězila, když obdržela 22,55 procenta hlasů, což znamená 15 mandátů z 55. ANO skončilo se 17,67 procenta druhé a v krajském zastupitelstvu má 12 křesel.

Zimola uvedl, že na pondělí se připravuje na jednání s dalšími stranami, které překročily potřebnou pětiprocentní hranici. Sejde se KSČM, KDU-ČSL, ODS a Jihočechy 2012. "Koalice Pro jižní Čechy se zatím neozvala, možná pro ní nejsme dobrý partner," uvedl Zimola.

Dodal, že postupuje stejně jako při předchozích krajských volbách, v nichž rovněž ČSSD na jihu Čech zvítězila. "Je zde o takovou tradicí, že vítěz nejprve oslovuje druhého v pořadí a postupně se sejde se všemi stranami, pokud o to mají zájem," řekl.